Kanot

Karin laddar för OS-invigningen i kväll

4:28 min

Hela världen kommer att sitta på åskådarplats i kväll när London-OS invigs. En av de svenskar som deltar i tåget är kanotisten Karin Johansson från Lidköping.

- Det enda jag tänker är att jag kommer att gå runt med ett stort leende hela kvällen och bara ta in allt. Och sedan att det kommer vara jättemycket folk och en stor show. Resten kommer nog när jag väl är där, att man inser vad det egentligen är, säger OS-kanotisten Karin Johansson.

 Lidköpingsbon och landslagskanotisten Karin Johansson är en av våra svenska idrottsstjärnor som ska marschera in bakom den svenska fanan.

- Nu går det att ta på, att jag verkligen ska dit, så visst har det väl pirrat lite i magen, säger hon.

Vad tror du kommer att slå dig mest?

- Alla människor, alla aktiva som kommer att gå in där. Det är ju många storstjärnor som är där så man kommer väl gå runt och se ut som en fågelholk hela kvällen, skrattar kanotstjärnan.

Imorgon, efter invigningen på Olympic Stadium i Stratford, åker Karin Johansson och kanotistkollegan Josefin Nordlöw till Frankrike för en veckas träning. På plats i London har tjejerna nämligen ingen bra träningsarena. Istället åker kanotistparet tillbaka till London den fjärde augusti. Utöver den uppladdningen har de i bagaget redan hela sju år i landslaget tillsammans.

- Det var förra året som vi började med K2, så det har ju inte varit någon jättelång satsning men vi känner varandra väldigt väl, säger Karin Johansson.

Har ni någon svaghet som kanotistpar?

- Nej, det är väl det vi har försökt att övervinna. Vi har haft lite för mycket respekt för distansen. Nu ska vi försöka att bara vara offensiva. Vår plan för loppet har varit lite bristfällig på så sätt att vi har varit lite försiktiga och inte riktigt litat på vår kapacitet. Men när vi har gjort offensiva lopp så har det visat sig att vi orkar och kan. Så det känns som att vi har övervunnit vår svaghet lite, förklarar hon.

Solen skiner på kanothuset i Lidköping och med OS-tröjan på så kör Karin Johansson ett pass i Lidan. Den sjunde augusti går första loppet för Karin Johansson och Josefin Nordlöw i klassen K2 på 500 meter. Då går loppet i sjön Eton Dorney som är specialgrävd för just kanottävlingar. En stor arena men inte helt olik Lidan.

- Det är faktiskt inte så stor skillnad skulle jag säga. Lidan är lite smalare, man får inte plats med åtta, nio banor här. Men när det blåser så kommer vinden rakt framifrån eller rakt bakifrån och det är samma här som på banan i London. Det blir ganska lika förhållanden så det skiljer sig inte så jättemycket, säger Karin Johansson.

Vad har du och Josefin Nordlöw för chanser i OS?

- Vi vill ju vara i final och det är åtta stycken som går till final. Gör vi det så är vi nöjda, sedan vill vi självklart göra vårt livs bästa lopp och säsongens bästa lopp. Favoriterna är ju Ungern och Tyskland, sedan finns det ju många bra och jämna lag. Men äh! Man tänker inte så mycket på konkurrenter, skrattar Karin Johansson.