Skövde

Hotell förvarade dryck på toalett

1:04 min

Ett hotell i Skövde har fått bakläxa av nämnden för miljösamverksan i östra Skaraborg. Vid en inspektion visade det sig att hotellet förvarade drickaburkar på en toalett.

Det var tidigare i somras som den planerade inspektionen genomfördes av hotellets kök. Miljösamverkan östra Skaraborg konstaterade då att det förekommer risk för korskontamination, vilket innebär en risk för att drickaburkarna kan bli förorenade på ett sådant sätt att det inte går att rätta till i efterhand.

Enligt föreläggandet från Miljösamverkan östra Skaraborg måste nu hotellet byta förvaringsplats omedelbart.

Risk för avföringsbakterier
Det var miljöinspektören Annica Johansson som gjorde den obehagliga upptäckten:

– Man diskar ju inte burken innan man stoppar den i munnen så även fast det är en drickaburk så är det väldigt olämpligt att ha den bredvid en toalettstol. Risken är ju att det skvätter fekalier - det vill säga avföringsbakterier - på burkarna, säger hon.  

Mer skaraborgskt miljöslarv
Även flera andra företag i Skaraborg har fått föreläggande om att förändra sina rutiner i mathanteringen.

Ett företag förvarar mat från frysar med fel temperatur och håller sedan också dålig koll på temperaturen på den lagade maten.

Flera företag har dessutom fått anmärkningar på brister i märkningen av mat. På ett företag fanns till exempel ingen märkning alls om var fisken var fångad eller hanterad.