Foto: Tomas Ek/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Svenska kyrkan

Svårt för kvinnor att få makt i Svenska kyrkan

1:11 min

Det är svårt för kvinnor att nå höga maktpositioner inom Svenska kyrkan. Allt fler kvinnor har blivit präster, men i Skara stift är bara 21 procent av kyrkoherdarna kvinnor.

– Jag tycker Svenska kyrkan när det kommer till det praktiska är jämställd även om det finns saker att arbeta på, säger Jacqueline Björnram som är chef för församlingsavdelningen i Skara stift.

– Sedan kan vi ändå se att vi när det gäller ledande positioner har en bra bit kvar. Både när det gäller kyrkoherdar och förtroendevalda.

Det har blivit fler kvinnliga präster inom svenska kyrkan. År 2000 var 31% av prästerna kvinnor. 2011 hade siffran klättrat till 42%.

Men när det kommer till högre maktpositioner ser det sämre ut. I kyrkostyrelsen var det 53% kvinnor 2007 men den siffran har rasat ner till 33% 2011.

Få kvinnliga kyrkoherdar

När det kommer till kyrkoherdar ser det inte heller bra ut. I Skara stift är bara 21% av kyrkoherdarna kvinnor.

Monica Göransson är kyrkoherde i Sunnersbergs pastorat i Lidköping. Hon tror att kvinnor kanske inte är lika intresserade av att vara kyrkoherde i större pastorat.

– Då får man bara göra många administrativa och ledande uppgifter, och inte får hålla på med de prästerliga uppgifterna, säger Monica Göransson.

Mycket administration

Hon tror att det inte är naturligt att man måste bli kyrkoherde längre. Dels för att det idag finns färre kyrkoherdestjänster totalt. Förr var det naturligt att man gick en utmejslad bana från pastorsadjunkt upp till kyrkoherde.

Nu är det många präster, både män och kvinnor, som väljer att inte bli kyrkoherde. Det kan hänga ihop med att kyrkoherdetjänsterna idag innehåller många adminstrativa och ledande sysslor. Och mycket personalansvar.

Har kyrkan varit dålig på att uppmuntra kvinnor att söka kyrkoherdetjänster, tycker du?

– Jag tycker att man från stiftets sida varit ganska så bra på att uppmuntra kvinnliga präster att söka den ledarskapsutbildning som krävs för att bli kyrkoherde, säger Monica Göransson.

Jacqueline Björnram, på Skara stift är av en liknande uppfattning.

– Dels har vi under senare år lagt samman många pastorat, så det har försvunnit kyrkoherdetjänster. Då har det ofta varit så, att den kyrkoherde som suttit längst på sin tjänst har fått den, och det har ofta varit en man, säger Jacqueline Björnram.

– Men sen är det så, och det tycker jag är lite oroväckande, att det är inte så förskräckligt många kvinnor som söker kyrkoherdetjänster, vilket är synd. Där behöver vi hitta sätt att uppmuntra kvinnor att söka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista