1 av 2
Erik Björnsson från Lindärva Gård utanför Vinninga är en av dom som nu är på Handelsbankens råvarubörs. Foto: Cristian ölund / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Världsmarknadspriserna på spannmål går mot rekordnivåer. Foto: Scanpix.
Lantbruk

Spannmålshandel på börsen ökar kraftigt

2:04 min

Bonde eller börshaj? Ytterligheterna kryper allt närmare varandra tack vare spannmålets ökade värde. Och nu vänder sig allt fler bönder till börsen för att handla med sin skörd.

Dom senaste åren har handeln med råvaror som till exempel spannmål ökat kraftigt. Karl Persson på Handelsbankens råvarudesk, som hjälper lantbrukarna att sälja sitt spannmål på börsen, har märkt en tydlig ökning nu när priserna på spannmål ökar kraftigt.

– Det går väldigt starkt uppåt nu. Vi har ända sedan uppgången startade, i juni, fått extremt många nya kunder. Bara igår fick vi tre nya kunder som skrev avtal. SÅ vi ser ett starkt ökat intresse, säger Karl Persson på Handelsbankens råvarudesk.

Lantbrukare spår rekordår
Världsmarknadspriserna på spannmål går nu mot rekordnivåer. Orsakerna är bland annat torka i USA och för lantbrukarna kan det nu bli stora vinster när skörden bärgas och säljs i höst. Lantbrukaren Erik Björnsson från Lindärva Gård utanför Vinninga är en av de bönder som redan nu märker av prisuppgången.

– Jag har märkt att priserna bara den sista månaden har gått upp med tio procent och vi påverkas ju lika mycket som alla andra. Världsmarknadspriserna idag styrs väldigt mycket av torka i USA och Ryssland.

Så det är bra att vara lantbrukare i Sverige idag?
– Det tycker jag. Det känns som en bransch med mycket positiva vibbar.

God prisutveckling
Det ser ut som om det kommer bli ett bra år för de svenska spannmålsodlarna om priserna fortsätter att stiga. För de svenska odlarna så varierar inte skördens storlek på samma sätt som det gör i varmare länder. Det som är orosmolnet är inte väder som extrem torka utan det är priset som sätts när skörden ska säljas. Trenden är att priset kommer att fortsätta gå upp och detta är något som Erik Björnsson hoppas ska fortsätta.

– Vi får hoppas att det blir bra. Än så länge är spannmålen kvar på fälten så kvalitén vet vi ännu inget om. Men än så länge ser det bra ut och priserna är ju med oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista