LANTBRUK

Högt spannmålspris ger dyrt djurfoder

1:40 min

Priset på spannmål skjuter i höjden och många spannmålsodlare spår goda tider. Men samtidigt går priset på djurfoder brant uppåt. För köttproducent Sten Catoni utanför Eggby är prisökningen ett allvarligt problem.

Världsmarknadspriserna på spannmål går mot rekordnivåer och de höga spannmålspriserna runt om i världen påverkar många verksamma inom lantbruket.

Medan framtiden ser ljus ut för spannmålsodlarna är det desto mörkare för lantbrukare med köttdjursproduktion. De är beroende av foder till sina djur och fodret blir allt dyrare.

– För oss innebär det en ökning med tjugo procent på spannmålspriserna. För någon som mig som varje år köper 1000 ton spannmål blir det ökade kostnader med upp till en halv miljon kronor. Det är en jobbig sits för oss, förklarar Sten Catoni.

Torkan för med sig prisökningar
En av orsakerna till det höga priset på spannmål och också på foder är torkan i USA och i Ryssland. Ökningen på spannmål har varit konstant den senaste tiden och enligt Sten Catoni är det lite som kan göras för att inte ökningen ska slå hårt mot lantbruk med köttproduktion.

– Världsmarknadspriserna kommer att styra det hela. Och så är det ju en del spekulation med spannmålspriserna. Jag och mina arbetskamrater pratar mycket om detta och vad som ska göras. Att höja priset på våra produkter är något som vi bara måste få till. Men det är ju än värre med euron som nu är billig. Det är väldigt billigt att köpa importerad mat idag.

Sten Catoni är en veteran när det gäller att föda upp djur. Men även för honom är det som nu sker slitsamt, säger han.

– Jag köpte mina första kalvar 1972 och det har varit upp och ner under åren. Men nu känns det väldigt påfrestande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.