Ulla-Britt Hagström från klubbordförande för motormännens lokalklubb Skaraborg inspekterar trandansens rastplats. Foto: Kajsa Lundström / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Trafiksäkerhet

Rastplatser ska röjas upp och bli säkrare

1:58 min

Nu ses trafiksäkerheten på Skaraborgs vägar över. Det är Motormännens lokalblubb i Skaraborg som dom närmsta två månaderna kommer vara ute på inspektioner med sin vägombudsbil.

P4 Skaraborg mötte upp lokalklubben när de var ute på inspektion vid rastplatsen Trandansen.

– Man skulle önskat lite mer städning. Toaletten är inte riktigt ren. Här ligger papper på golvet och papperskorgen är full. Det verkar finnas toalettpapper, det finns tvål och man kan spola. Men det hade varit intressant att så något anslag över när de var här och städade sist. Men det finns inget sådant, säger Ulla-Britt Hagström som är klubbordförande för motormännens lokalklubb i Skaraborg.

Många faktorer räknas
Under hela sommaren har Motormännens vägombudsbilar rullat i Sverige och nu har turen kommit till Skaraborg. Först ut är kontroller av rastplatser. Parkering, utvändig miljö, personlig säkerhet och toaletter är några av sakerna som nu utvärderas och poängsätts. Efter rastplatserna är det dags för utvärdering av hur hastigheter följs. Hål i vägarna , viltstängsel, skyltning och busshållsplatser är andra saker som man tittar på för att försöka förbättra trafiksäkerheten. Arbetet är ideellt och efter sommaren lämnas en rapport in till trafikverket för att visa på vad som behöver förbättras.

– Det vi saknar här är en lekplats för barn för det finns inget och det är över huvud taget ont om det på Skaraborgs rastplatser. Men annars så är det ganska trafikskyddat och lugn och ro, så det kan vi ju inte klaga på, säger Ulla-Britt Hagström.

Pris till vinnaren
I ett inspektionsprotokoll fyller Ulla-Britt Hagström i resultatet för Trandansens rastplats, hon tror att den kommer att få ett genomsnittligt betyg. Som mest kan en rastplats få 890 poäng. När alla rastplatser inspekterats utser motormännen en vinnare som utses till den bästa rastplatsen i länet.

– Vi får göra i ordning en snygg skylt som vi sedan kan åka och spika upp på den rastplatsen. Så får den stå där som ett föredöme och en utmärkelse som den vinnande rastplatsen i länet, säger Ulla-Britt Hagström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista