1 av 2
Billigt kött från utlandet går före svenskt när Skaraborgs kommuner köper in kött till skolor. Foto: Fredrik Sandberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Svensk gris med knorr. Foto:Gorm Kallestad/Scanpix
LIVSMEDEL

Kommunerna väljer utländskt kött

Kommunerna i Skaraborg köper hellre utländskt kött än svenskt kött till sina skolor och äldreboenden. Det här menar LRF, som nu riktar skarp kritik mot kommunernas val. Branschorganisationen Svenskt kött svarar att det i slutändan är en politisk fråga.

– Vår inställning är att vi har en bra och stark djurskyddslagstiftning som fått förtroende för svensk djuruppfödning. Vi ser också att svenska konsumenter vill köpa och köper svenskt kött, säger Maria Forshuvud.

Hon menar vidare att det inte finns något egenvärde i att ha en tuff djurskyddslagstiftning. Lagstiftningen måste utgå från djurens naturliga beteende och uppfödningen måste vara sund, vilket Maria Forshuvud tycker att uppfödningen är i Sverige. Dock blir den naturliga följden att priset ökar.

– Det innebär att vi har högre krav och kostnader, vilket i slutändan gör att svenskt kött är dyrare än importerat kött. Vi får vad vi betalar för, säger hon.

Hur bra är kommunerna på att styra upphandlingarna till att köpa svenskt kött?
– Det finns en stark vilja men det kräver ett stort engagemang. Det kommer mer och mer, bland annat med hjälp av miljöstyrningsrådet. De har tagit fram ett vägledande underlag. Man måste bryta ner så kallade upphandlingsunderlag och definiera på vilket sätt djuren ska ha fötts upp för att kunna köpa in svenskt kött. Ungefär 60 procent av kommunerna i en stor undersökning köper svenskt kött. Men det krävs också ett stöd och en drivkraft från politiskt håll för att köpa svenskt kött, säger hon.

Du vet vad du får
Att det skulle vara en ekonomisk fråga går Maria Forshuvud inte närmare in på. Man måste ställa sig frågan om vad skattepengarna går till menar hon. Att köpa svenskt kött skulle enligt henne garantera vetskapen om hur djuren fötts upp.

– Vi vet att den svenska djurhållningen skiljer sig från omvärlden just för att vi har den här starka djurskyddslagstiftningen. Du har ett säkert köp, du har friska djur och antibiotikafrihet. Det finns många värden som talar för att du ska köpa svenskt kött, summerar Maria Forshuvud, vd på Svenskt kött

Billigt går före i Skaraborg
Billigt kött från utlandet går före svenskt när Skaraborgs kommuner köper in kött till skolor och äldreomsorg, menar LRF i Västra Götaland, som är kritiskt till kommunernas val.

Genom Lagen om offentlig upphandling hamnar kommuner ofta utomlands när de köper in sitt kött till exempelvis skolor, eftersom det ofta är billigare. Att ha hårda regler för hur djur ska behandlas i Sverige, men sedan upphandla kött från annat håll offentligt är ologiskt, menar LRF:s vice ordförande, Monica Didriksson.

– Mina grisar ska behålla sin svans och ha strö i boxen! Vi inom LRF tycker att kött som serveras i svenska skolor och inom äldreomsorgen ska komma från grisar som har levt under samma förhållanden.

LRF vill ha tuffare krav
Från statskontoret i Skövde styrs upphandlingen för livsmedel i nio kommuner i Skaraborg. LRF vill att upphandlarna ska bli tuffare och ställa krav som följer svensk djurskyddslagstiftning.

Hans Dahlén, som är chef på upphandlingsenheten i Skövde, poängterar att det inte räcker att ställa krav i upphandlignen som passar svenska modellen. Det måste gå att kontrollera att kraven uppfylls också, menar han.

– Om de som lägger in anbud från Danmark följer de krav vi ställer, så måste vi kunna kontrollera på plats att så sker.

Sigtuna sköter kontrollen
Sigtuna är en kommun som göra egna kontroller av sina leverantörer, vilket alltså gör det möjligt att ställa högre krav på djurhållningen. Trots att Skövde går samman med åtta andra kommuner är det inte ett alternativ här, enligt Hans Dahlén.

– Den frågan har inte kontrollerats. Man inser att sådana kontroller medför för stora kostnader.

Monica Didriksson menar att hårdare krav inte bara skulle leda till större kostnader för Skaraborg, utan även föra mycket gott med sig.

– Det finns alltid en prislapp på det man gör. Men det finns också skatteintäkter från svenska företag att ha med i beräkningen.

LRF får medhåll från Skövde Slakteri, som menar att den offentliga marknaden är viktig för den svenska köttindustrins överlevnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista