1 av 2
Anders Christiansson, fadder till skäret i bakgrunden, tillsammans med Thomas Landgren. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Stränder och fågelskärs igenväxt har accelererat dom senaste åren. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Vänern

Oviss framtid för fågelskären

Skären i Vänern har börjat att växa igen och det kan påverka fågelstammen i Vänern. Men nu ska buskar och träd bort som försvårar för fåglarna att häcka på skären. Arbetet med att röja buskage sköts av frivilliga faddrar.

– Skäret som är därute faddern Anders hand om och då ser det ut såhär fint. Det andra skäret har ingen fadder och är i behov röjning för att fåglar ska fortsätta häcka där.

Stränder och fågelskärs igenväxt har accelererat dom senaste åren och Thomas Landgren tror att en av orsakerna är det reglerade vattenståndet i Vänern. Som innebär att man reglerar vattennivån för att minska översvämningsrisken och det gör att växtligheten trivs bättre. Anders Christiansson bor i Askervik och han är fadder till ett fågelskär.

– Då vi bor vid Vänern och ser ut över skäret så är det roligt att kunna se ett levande fågelliv.

Måsfåglarna som häckar på skären behöver fri sikt för att se om fiender närmar sig så att dom kan attackera i flock. Detta gör att även andra fåglar väljer att häcka på skären då måsfåglarna även ger dom skydd vilket gör att skären är viktiga för allt fågelliv i vänern. Just nu så ser det bra ut för sjöfåglarna i Vänern men framtiden är oviss menar Thomas Landgren.

– Hur det kommer gå för fågellivet beror på oss människor och jag försöker vara optimistisk eftersom det har gått bra hittills. Men jag känner mig ändå orolig när jag ser hur fågelskären börjat växa igen.

Stina Broberg

0500-77 30 62
stina.broberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista