Temat för Pridefestivalen 2012 är; tillsammans. Foto: Fredrik Persson / Scanpix.
Pridefestivalen

Kämpar för HBTQ i Skaraborg

Nordens största Pridefestival för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer, HBTQ, är igång. RFSL Skaraborg är på plats i Stockholm och menar att festivalen behövs. Det är fortfarande stor skillnad på att vara HBTQ-person i storstaden och på landsbygden.

– Temat för detta året är "tillsammans" och det kan man tolka på många olika sätt. Det handlar om att stå enade och att försöka påverka på olika sätt. Mot orättvisor och diskriminering och dylikt, säger Eli Månsson från RFSL i Skaraborg.

Behövs Pridefestivalen fortfarande?
Det tycker jag absolut att den gör. För mig personligen är det en fantastisk frizon att få vara i. En plats där heteronormen faktiskt inte är majoritet, som den är resterande dagar på året i samhället. Man får uttrycka sig som man själv vill och känner för, säger han.

Är det alltså fortfarande skillnad på klimatet i storstad och landsbygd?
Ja, tyvärr är det så. Eftersom det är mycket mer folk i storstäderna så finns det också mycket fler åsikter och uttryck. Det blir lättare att knyta an och hitta människor som man har någonting gemensamt med i storstaden än på landsbygden, säger Eli Månsson.

Vad tycker du är den viktigaste frågan just nu?
Det som jag brinner för är hur unga människor har det. Det är för vissa fortfarande svårt att komma ut. Vi finns i Skaraborg där det finns ganska mycket småstäder och landsbygd och därför är det viktigt för mig att lära mig hur vi ska kunna erbjuda unga i Skaraborg en säker plats att vara på. En plats där vi kan svara på frågor och förse dem med den information de behöver, avslutar Eli Månsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista