Johan Sjöstrand får inte twittra under OS. Textmontage: P4 Skaraborg / Sveriges Radio. Foto: Scanpix.
Sommar-OS

Twitter-förbud för handbollsskaraborgare i OS

Flera av skaraborgs-idrottarna använder sociala medier som en kommunikationsplattform under sommar-OS i London. Men reglerna är olika beronde på vilken sport man utövar.

Inför Sommar-OS i London har nu Internationella olympiska kommitén IOK släppt på sina hårda kommunikationsregler. Regler som bland annat finns till för att idrottare och andra ackrediterade inte ska utnyttja till exempel sociala medier för att sprida budskap eller göra reklam för sina sponsorer.

Det sistnämnda är fortfarande förbjudet, men IOK har ändå fått vika sig och just nu går de första twitter- och facebook-tillåtna olympiska spelen av stapeln. Till glädje för bland annat kanotisten Karin Jansson, från Lidköping, som går in i tävlingarna på tisdag nästa vecka. I går twittrade Karin:

"Är just nu i Frankrike och laddar upp. Bilder kommer senare"

Förbud i handbollslägret
Riktigt lika fritt fram, trots IOK:s regellättnader, är det inte för våra handbollslandslag. Där gäller förbud mot sociala medier för de tävlande. Landslagsmålvakten Johan Sjöstrand, ursprungligen från Stöpen utanför Skövde, skrev på twitter den 16 juli.

"Samlas igen och twitterförbud gäller. Hörs efter OS."

Svensk handbolls general manager Stefan Lövgren säger till TT att det handlar om att dom inte vill ha några störningsmoment under OS. Detta förbud mot sociala medier verkar dock inte ha tagit hårt på Angelica Wallén. Efter att Therese Islas-Helgesson skadat sig, under matchen mot Danmark i lördags, blev Wallén blixtinkallad och skrev då på twitter:

"Mot London! Tar som vanligt time out från de sociala medierna, känns som det finns annat gött att lägga krafterna på!:)"

Fråga

IOK:s regler för sociala medier under OS

Den som bryter mot reglerna riskerar att förlora sin ackreditering. Det är inte tillåtet för idrottare, ledare eller annan ackrediterad personal att:

...använda sociala medier i kommersiellt syfta.
...spela in rörliga bilder eller ljud i OS-arenorna.
...publicera bilder på tredje person tagna i OS-byn utan dennes medgivande.
...publicera bilder på de olympiska ringarna.
...lyfta fram andra sponsorer än IOK:s egna.

TT

Twittrande OS-svenskar:

#link=324498#
#link=324497#
#link=324496#
#link=324499#
#link=324500#
#link=324501#
#link=324502#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista