Sommarvädret

Sommaren blev kall och regnig

Hagel, störtregn och översvämningar. Juli månad kom, sågs och försvann utan att ha gett många solchanser. SMHI betecknar den som "medelmåttig".

Sommaren blev kall och regnig. I juli fick större delen av Sverige mer regn än normalt och alla dygn utom ett enda - den 26 juli - åskade det någonstans i landet.

I början av månaden orsakade regnen kraftiga översvämningar i östra Småland och där är nederbörden fortfarande över det normala. Men det handlar inte om några rekordmängder, enligt SMHI.

-Hagel, regn och åskskurar hör till vanligheterna. Det som avviker är att vi inte haft någon långvarig solperiod med högre temperaturer, säger meterolog Emil Björck.

Kallaste juli på många år
Flera platser i norra Sverige fick uppleva sin kallaste juli sedan 1995 eller 1996, med nattfrost. Den 22 juli hade Haparanda plus 2,2 grader, den lägsta julitemperaturen som uppmätts där på 150 år.

De senaste dagarna har bjudit på varmare väder och sol i många delar av landet. Men det är fortfarande inte läge att ställa undan paraplyet.

-Som det ser ut nu så fortsätter det ostadiga vädret. Det är dagstemperaturer som närmar sig 20 grader men så mycket mer blir det inte den närmaste veckan, säger Björck.

På sina håll har årets julimånad varit väldigt blöt. Veckoslutet 7-8 juli fick Småland och Dalarna över 100 millimeter regn.

Tromb i Västsverige
Samtidigt har bland annat Öland och Blekinge bara fått drygt hälften av de normala mängderna nederbörd.

Ett våldsamt skyfall och en tromb drabbade Västsverige sista helgen i juli. Flera hagelstormar har också rapporterats, bland annat i Sollefteå.

TT

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.