Christer Aronsson, centerpartistisk kommunfullmäktigeledamot i Essunga. Foto: Erik Holmberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Essunga

Essunga kräver hårdare djurskyddskrav

1:46 min

Essunga kommun vill ställa hårdare djurskyddskrav på det kött som serveras i deras skolor och äldreboende. De väljer nu att lämna de gemensamma upphandlingar för kött och chark som sköts från Skövde.

Christer Aronsson är centerpartistiskt kommunfullmäktigeledamot i Essunga. Han tycker det är beklagligt om många kommuner i Skaraborg fortsätter köpa in utländskt kött.

– Det är ett slag i ansiktet på våra fantastiska lantbrukare som vårdar sina djur med stor omsorg.

Christer Aronsson tycker att man som kommun väljer en bekväm väg om man inte ställer djurskyddskrav. Han menar att två domar från kammarrätten i Sundsvall respektive Stockholm i år helt har förändrat läget.

Bevisbördan hos leverantören
Han får medhåll från Christina Möll, europarättsjurist och specialist inom EG-rätt och offentlig upphandling. Hon säger till P4 Skaraborg att det är fullt möjligt att ställa djurskyddskrav i sin upphandling, utan att gå emot de EU-rättsliga principerna. Bevisbördan för att djurskyddskraven - utöver EU:s minimikrav - efterlevs behöver inte ligga hos den beställande kommunen, utan hos leverantören. Något som Christer Aronsson tycker är en avgörande skillnad.

– Man behöver inte åka ut i världen och kontrollera, det är leverantörens ansvar. Det här är jätteintressant för Skaraborg, säger Christer Aronsson.

Kan generera arbetstillfällen
Farhågan som upphandlingsenheten i Skövde gett utryck för, att man måste lägga pengar på att kontrollera de anbud som kommer in, är därmed obefogad. Nu hoppas Christer Aronsson att kommuner plockar fram sin moraliska kompass och börjar ställa krav i sina upphandlingar. Det kan bli dyrare, men lär generera arbetstillfällen lokalt, menar han.

– Det skulle betyda mycket. Framför allt skulle fler lokala producenter våga satsa, säger Christer Aronsson.

Kommunernas upphandling
Essunga, Grästorp, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Skövde Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vårgårda gör gemensamma upphandlignar av livsmedel. Trots nya kammarrättsdomar kommer den gemensamma upphandlingen för nyss nämnda kommuner inte ställa djurskyddskrav utöver EU:s minimikrav. Därför väljer Essunga att ställa sig utanför, när det gäller kött och chark.

Köttdebatten i korthet

Sveriges lantbrukare har länge påpekat en dubbelmoral att i samma land å ena sidan ha en strikt svensk djurskyddslagstiftning, å andra sidan köpa in billigt kött från länder med lägre produktionskostnader till offentlig verksamhet.

Till kommunernas försvar har då framhållits att offentliga upphandlingen gör det svårare, eller till och med omöjliggör, att bortse från den europeiska marknaden. Att det skulle bli för dyrt att kontrollera de anbud som kommer in, huruvida de uppfyller upphandlignskraven eller ej.

Två kammarrättsdomar kan nu ha ändrat på den saken. Genom att formulera sig annorlunda i upphandlignen kan man lägga ansvaret för att bevisa att kraven i upphandlingen uppfylls hos leverantörerna själva, enligt Christina Möll, specialist på EG-rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista