Joakim Kävrestad, ordförande för studentkåren i Skövde, har själv pendlat från Stenstorp eftersom han först inte lyckades få bostad i Skövde. Foto: Henrik Jansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skövde

Desperat jakt på studentbostad

Linnéa Östlund: ”Det är ganska stressigt”
1:35 min

I dag kommer den andra antagningen till Högskolan i Skövde, men de som i och med den blir antagna får det tufft att hitta boende.

Den 6 augusti får de som står reservplacerade till en högskoleplats veta om de blir antagna. Det blir svårt att hitta bostad för de som i och med den andra antagningen kommer in på Högskolan i Skövde.

Linnéa Östlund från Stockholm letar redan sedan tidigare boende. Hon är en av de 7 500 studenter som blev antagna till Högskolan i Skövde i det första urvalet den 12 juli. Trots att Linnéa sökt boende sedan dess har hon fortfarande inte någonstans att bo.

– Det är stressigt. Hur jag ska få en bostad är det enda jag tänker på. Löser det sig inte får jag väl försöka hitta något rum bara tillsvidare, säger Linnéa.

Bostäderna slut på några timmar
De 870 kommunala studentbostäderna som fanns tog slut bara några timmar efter att antagningsbeskeden kom ut den 12 juli. Ännu tuffare att få bostad får de som kommer in i och med den andra antagningen.

Joakim Kävrestad, ordförande i studentkåren i Skövde, menar att bostadsbristen är ett stort problem.

– Du behöver säkerheten som en bostad innebär när du kastas in i en helt ny livssituation. Osäkerheten ökar den psykosociala stressen bland studenterna.

Tvingas bo i kransorter
Enligt Joakim Kävrestad är studentbostäderna för få.

– Det är särskilt tydligt nu vid terminsstarten. Samtidigt är söktrycket stort på andra kommunala bostäder. Därför är det svårt att få någonstans att bo om du inte lyckas få en studentlägenhet, berättar Joakim.

Den hårda konkurrensen om bostäder i Skövde gör att många studenter tvingas bo i kransorter som Tibro och Stenstorp. Studentkåren efterlyser nu större engagemang från kommunen.

– En bostadsgaranti skulle vara en mycket bra sell-point för Högskolan i Skövde. Det skulle locka ännu fler studenter vilket jag tror skulle vara positivt för hela kommunen, säger Joakim Kävrestad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".