1 av 3
Clas Svahn och ögonvittnena Bo och Liz Berg inför resan till Norrland.
2 av 3
Bo Bergs skiss över den oidentifierade farkosten.
3 av 3
Clas Svahn, ordförande UFO-Sverige, är redo för sitt livs uppdrag. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
MARIESTAD / NORRLAND

UFO-Sverige storsatsar i Norrland - hoppas hitta mystisk spökraket

”Att hitta något skulle ge information som är ovärderlig”
5:52 min

I 30 år har en oidentifierad farkost på botten i en norrländsk sjö gäckat riksorganisationen UFO-Sverige. Nu storsatsar organisationen, med ordförande Clas Svahn från Mariestad, på en stor expedition för att lösa gåtan.

Clas Svahn gillar det okända, att få svar på sådant som inte verkar ha något svar. Varje år får han ta del av mellan 300 och 400 fall som folk hör av sig till honom och UFO-Sverige om. Ljussken på himlen eller svävande föremål som ser märkliga ut. Över 90 procent av fallen har en naturlig förklaring. Men det finns som sagt vissa gåtor som än så länge är olösta.

– Jag har sysslat med UFO:n sen 1974 då jag startade en förening i Mariestad. Redan då insåg jag att det fanns förklaringar till nästan allting man kunde se, man såg fel på mycket. Men det fanns en gåtfull rest. Det är spökraketerna.

Oförklarliga objekt
I mitten av 40-talet gjordes den första observationen av en så kallad spökraket - ett avlångt objekt som kan liknas vid en stor, avlång cigarr, och nedslagsplatserna har varit i sjöar runt om i landet där kratrar har bildats. Clas har fått ta del av dokument från den svenska militären som beskriver just de här cigarrliknande objekten som siktats. Ett av de här fallen är från 1980 och det är det som nu ska utredas.

– Två personer är ute och går i Muddus nationalpark i Norrland och det är fint väder. De sätter sig och fikar och det hörs ingenting. Men då hör de en brummande motor som de tror är ett flygplan. Men det är inget plan utan en tub, ett cigarrliknande föremål som flyger rakt över dem och sänker sig ner mot sjön. Det vänder 180 grader och lägger sig sen på vattnet och sjunker.

Starka vittnesmål
Clas hittade fallet i militärens arkiv och känner stark tilltro till de två vittnena, Bo och Liz Berg, som var dem som såg objektet den där sommaren. 

Förutom han själv och hans kollegor består expeditionen av en kock, dykare samt då ögonvittnena själva. Nu hoppas han hitta ett svar på vad det är som ligger på sjöns botten.

– Det vore fantastiskt om vi hittade något. Det skulle ge information som vore fullständigt ovärderlig. Jag har intervjuat 70-80 personer som sett cigarrformade föremål i dagsljus. Kanske kan de rapporterna också få en förklaring då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".