Ett enkelt test på Vårdcentralen kan visa om du har KOL.Foto: Arkiv.
Västra Götaland

Många har KOL utan att veta om det

Åtta av tio som är drabbade av sjukdomen KOL har inte fått diagnos, trots att sjukdomen kan upptäckas genom ett enkelt test. Detta innebär att uppskattningsvis 85 000 personer bara i Västra Götaland lever med KOL utan att få behandling.

Siffrorna innebär uppskattningsvis 85 000 personer bara i Västra Götaland lever med KOL utan att få behandling, enligt nya beräkningar från Hjärt-Lungfonden.

KOL är den enda dödliga folksjukdom i vilken dödligheten fortfarande ökar.

– För dem som tidigt får sin diagnos kan sjukdomsförloppet bromsas, säger Kjell Larsson, professor i lungmedicin vid Karolinska Institutet och vice ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en av våra stora folksjukdomar med fler än en halv miljon drabbade bara i Sverige.


Under juli och augusti satsar Hjärt-Lungfonden på att uppmärksamma KOL och samla in pengar för att finansiera forskningsprojekt kring KOL. Hjärt-Lungfonden vill på sikt halvera antalet dödsfall i sjukdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".