1 av 3
Rensning och stöttning av tak kommer att ta sin tid. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
Hela innertaket rasade in. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Förstörlsen var stor på Lockerudsskolan i Mariestad. Foto: Julia Peric/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Mariestad/Lockerudsskolan

Efter takraset - säkerheten ses över på flera skolor

Jeanette Fagerström "Man blir ju lite chockad"
2:44 min

Mariestads kommun ska nu se över säkerheten på flera skolor i kommunen. Detta med anledning av ett innertak på Lockerudsskolan rasat in.

Det var i går som takraset på Lockerudsskolan upptäcktes. Ett innertak hade rasat ner. Kommunen reagerade snabbt och stöttar nu resten av skolans tak. Vilket lugnat situationen enligt Jeanette Fagerström som är förskollärare på Lockerudskolans fritidshem Skogskojan.

– Man blir lite chockad och undrar varför det hände. Men jag känner ingen oro för vi litar på den tekniska personalen som är här. De har talat om för oss vad som gäller och var vi kan vara. De ska säkra lokalerna, så det finns ingen oro i dagsläget, säger Jeanette Fagerström som är förskollärare på Lockerudskolans fritidshem Skogskojan.

Väger flera hundra kilo
Raset upptäcktes av städpersonal under gårdagen, men när det ramlade ner är okänt. En som varit på plats och sett det flera hundra kilo tunga rasade taket är Tommy Olsson, barn- och utbildningschef i Mareistad.

– Det såg väldigt illa ut. Hela innertaket har rasat in, inte bara armaturen. Så jag är väldigt tacksam att det inte var några barn eller någon personal där inne när det här hände. För då kunde det ha gått riktigt, riktigt illa. Det var första tanken när jag kom in och såg hur det såg ut. Mitt svar till alla föräldrar som funderar över detta är att vi inte kommer släppa in några barn om vi inte är säkra på att taken håller, säger Tommy Olsson, barn- och utbildningschef i Mareistad.

Rasorsaken är oklar
Skolan startar den 22 augusti. Men redan på måndag börjar en förskoleklass och från kommunens sida lovar man att lokalerna barnen kommer att vistas i är säkrade. Varför taket rasade in är fortfarande oklart men det beror troligen på konstruktionen, det säger Åke Lindström, teknisk chef i Mariestad.

– Förmodligen är det en försvagning i konstruktionen och skolan har dessutom ganska många år på nacken, kanske upp mot 40 år, säger Åke Lindström.

Vad för åtgärder vidtar ni nu?
Vi kommer att stötta upp taken i klassrummen på de ställen där vi bedömer att det skulle kunna finnas en risk att det händer samma sak. Och det är för att säkra att verksamheten kan bedrivas i lokalerna på ett säkert sätt, säger han.

Vilka andra byggnader i kommunen ska ni se över nu?
Vi ska besiktiga alla lokaler som har en likartad konstruktion. Vi kommer att se över Vadsbogymnasiet eftersom det där också finns ett undertak som består av gipsskivor. Det har en annan konstruktion och är byggt vid en annan tid, men vi vill ändå ta det som hänt på största allvar och besiktigar även där, säger Åke Lindström.

Åter till förskolläraren Jeanette Fagerström på Lockerudskolans fritidshem Skogskojan.

Hur tycker du att kommunen har hanterat takraset?
Väldigt bra, snabba beslut och snabba direktiv. De har hela tiden tänkt på säkerheten, säger en lugn Jeanette Fagerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".