Leif Olsson, kulturarbetare från Götene som besökt Vitryssland flera gånger. Foto: Cristian Ölund / Sveriges Radio Skaraborg
politik

Diplomatisk kris upprör skaraborgare

"I det här systemet finns det infiltratörer"
1:44 min

En allvarlig diplomatisk kris råder just nu mellan Sverige och Vitryssland. En som känt av det hårda politiska klimatet i Vitryssland är kulturarbetaren Leif Olsson från Holmestad i Götene.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko har kastat ut alla svenska diplomater och Sverige har svarat med att uppmana två vitryska diplomater att lämna landet.

Nu har den vitryska ambassaden i Sverige dessutom stoppat alla ansökningar om visum från och med den 20 augusti.

Ordet politik bannlyst
Leif Olsson från Holmestad i Götene är regissör och översättare, och har under flera år besökt Vitryssland där han känt av det hårda politiska klimat som råder i landet.

– Jag har märkt av det på flera sätt. Till exempel satt jag och åt frukost med goda vänner i Minsk när jag helt plötsligt sade ordet politik. Jag blev genast tillsagd av en av mina vänner att inte säga det ordet högt ute bland folk då någon kunde höra det och tro att man är en regimskritisk person, säger Leif Olsson.

Risk för infiltratörer
Under senare år har Leif Olsson åkt världen över och framfört sin vän Tomas Tranströmmers dikter. Att arbeta i en diktatur som Vitryssland innebär vissa begränsningar, men ibland finns det tillfällen när Leif Olsson kan prata om mer kontroversiella ämnen med sina vitryska kolleger.

– Undantagvis får jag tillfälle till det när jag vet att det är människor som jag kan lita på och vet att det är en säker plats. Men i det här systemet finns det infiltratörer så man kan aldrig vara helt säker. Men när vi känner att vi är säkra kan vi prata om till exempel om vad som hände med en person som just blivit förhörd av polisen, säger Leif Olsson.

Kan inte förstå
Mycket av den kris som nu pågår mellan Sverige och Vitryssland är en diplomatisk kris. I centrum för denna är den svenska ambassadören Stefan Eriksson. Leif Olsson har träffat diplomaten ett antal gånger och kan inte förstå den vitryska regeringens beslut att utvisa svensken.

– Jag kan inte förstå att en sådan humanistisk människa som Stefan Eriksson kan drabbas av det här. Antingen har regeringen skygglappar eller är helt blind för att det är en resurs för Vitryssland att ha en sådan kontakt med Sverige som Stefan Eriksson är, säger Leif Eriksson.

Tveksam till att återvända
Totalt har Leif Olsson besökt Vitryssland sex gånger - senast i mars i år - och han har nu kluvna känslor inför att återvända till landet

– Just nu känner jag en olustkänsla inför att återvända. Dels kommer säkert ambassaden att fungera annorlunda och dels så kommer man nu som svensk med ett bagage som är lite negativt. Men kommer jag väl dit och börjar jobba med människor så kan jag lika gärna vara på vilken plats som helst, säger Leif Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".