1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
I Mariestad har antalet övervakningskameror ökat från 15 till 77 stycken på tio år. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX.
P4 skaraborg granskar

Tveksam effekt av kameraövervakning

"Ibland har det ingen effekt alls"
3:39 min

Allmänna platser i Skaraborg blir allt mer övervakade. Framför allt blir kamerorna fler i butiker. Men det är inte givet att de motverkar brott, enligt Brottsförebyggande rådet.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet håller koll på vad övervakningen har för effekt. Enligt Madeleine Blixt, utredare på BRÅ, så finns en övertro på övervakningens möjlighet att motverka brott.

- Forskningen på området visar att det är väldigt olika hur bra effekt en kameraövervakning har. I vissa fall hjälper det inte alls. Effekten är olika god på olika platser. På exempelvis parkeringsplatser, god effekt. Allmännytta, bostadsområden och vissa andra platser, ingen effekt alls.

I Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad har antalet kameror ökat från 102 till 383 stycken på tio år. Det visar dokument hos Länsstyrelsen.

En tydlig trend är att allt fler butiker sätter upp kameror för att övervaka kunderna. Om du till exempel tar en shoppingrunda i Mariestad lär den bli väldokumenterad. Där har antalet affärer med kameror ökat från 3 till 40 stycken.

Vill avskräcka
-
-  Syftet är att minska snatteriet. Vi har satt upp kameror i förebyggande syfte, för att skrämmas. Eventuella snattare vet att de blir filmade. Det är även en trygghet för personalen ifall det skulle ske ett rån, säger Lars Pontén, butiksägare i Mariestad.

Sker det en stöld i hans butik spolar han tillbaka övervakningsfilmerna för att försöka identifiera tjuven. Annars tittar han i regel inte på det som spelas in.

Kunderna positiva
Kunderna verkar inte ha något emot att kamerorna blir fler.
– Det är ingenting jag tänker på.
– Kamerorna stör inte mig. De är väl nödvändiga, tyvärr.
– Det sker mycket stölder, därför tycker jag att kamerorna är bra. Jag har inte haft ont av det, säger Mariestadsbor som besöker en kameraövervakad butik.

Oklar effekt
Den forskning som finns ger inget tydligt svar på hur effektiv kameraövervakning verkligen är för att förebygga brott.

– För några år sedan lyckades vi få fast några som snattat, tack vare kamerorna. Jag tycker att stölderna har minskat något, men de som vill stjäla de stjäl ändå, säger butiksägaren Lars Pontén.

Det kan vara så att det blivit en gemensam övertro på vilken effekt en ökad kameraövervakning har, menar Madeleine Blixt på BRÅ.

- Det kan nog vara så. Det är inte bara att sätta upp kameror. Forskning visar att man innan man sätter upp kameror tror att man ska bli tryggare, än vad man i själva verket sedan blev. 


Fråga

Vad krävs för att få övervaka?

Man måste ha tillstånd av länsstyrelsen om man vill kameraövervaka en plats som allmänheten har fritt tillträde till. Om man ska kameraövervaka postkontor och banklokaler räcker det med att man gör en anmälan till länsstyrelsen. För övervakning i butiker räcker det i regel med en anmälan, men i vissa fall krävs tillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".