När P4 Skaraborg går runt i Mariestad uppdagas flera fall där butiker bryter mot lagen om kameraövervakning. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX.
P4 skaraborg granskar

Tusentals kameror - bara två kontrollanter

Länsstyrelsen: "Lagstiftarens tillsyn fungerar inte som tänkt"
1:45 min

Tusentals tillstånd för kameraövervakning har beviljats i Västra Götaland. Men länsstyrelsen har bara två kamerakontrollanter, och slår nu larm om att tillsynen inte fungerar som den var tänkt.

I Mariestad har antalet butiker med övervakningskameror ökat från 3 till 40 på tio år. Lagen om allmän kameraövervakning reglerar hur kamerorna och det filmade materialet får användas. Syftet är att skydda enskilda medborgares integritet.

Men lagen följs inte överallt. När P4 Skaraborg går runt i Mariestads centrum hittas flera fall där butiker bryter mot lagen.

Materialet som spelas in får sparas i högst en månad och ska helst raderas så fort som möjligt. Men en butiksägare berättar:

- Vi kan spara filmerna i flera år. De sparas på en kassett och sedan får de bara ligga där.

För att få övervaka en allmän plats krävs tillstånd från länsstyrelsen. För butiker, post- och bankkontor räcker det med att en anmälan görs. Men så sker inte alltid. 

Ingen påföljd trots brott
När P4 Skaraborg tittar närmare på en butik i Mariestad, där två kameror övervakar kunderna, visar det sig att länsstyrelsen inte fått in någon anmälan. Samtidigt tycks butiksägaren inte behöva vara orolig för någon påföljd.

- Vi kommer att skriva till företaget och då får de lämna in en anmälan. Det blir inget mer med det. Vi polisanmäler inte, säger Bengt Almqvist, på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Få kontroller
Länsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för tillsynen av övervakningskameror. Men deras resurser för att utföra kontroller är dåliga. I Västra Götaland finns flera tusen övervakningskameror men på myndigheten arbetar bara två personer med frågorna.

- Vi har bara möjlighet att kontrollera ett litet antal kameror, säger Bengt Almqvist.

Tillsammans med Ingemar Sunnerdahl sköter han tillsynen.

- Den tillsyn som lagstiftaren tänkte sig fungerar inte på den nivå som var tänkt från början. Då hade man tänkt sig en ganska total tillsyn, säger Ingemar Sunnerdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".