1 av 8
OS-kanotisten Karin Johansson chattar med lyssnarna direkt från torget i Lidköping. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 8
Karin Johansson. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 8
Karin Johansson med kollegan Josefin Nordlöw i kanoten under OS i London. Foto: Maja Suslin / Scanpix
4 av 8
Karin Johansson och Josefin Nordlöw lyckades dessvärre inte ta sig till i K2 500 under sommar-OS i London. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
5 av 8
En utpumpad svensk duo efter insatsen i OS. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
6 av 8
Karin och Josefin stod för en fin insats och kramade om varandra efter ett hårt lopp i K2 500. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
7 av 8
Karin Johansson och Josefin Nordlöw paddlar för kung och fosterland i kanoten under OS i London. Foto: Maja Suslin / Scanpix
8 av 8
En glad duo i Karin Johansson och Josefine Nordlöw representerade Sverige i kanot K2 500 under sommar-OS i London. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Kanot

Kanot-Karin: "Brottning, det kanske skulle vara något?"

När OS-kanotisten Karin Johansson svarade på P4 Skaraborg-publikens frågor i en chatt under onsdagen kom det fram att hon inte ställer sig helt främmande till en satsning på brottning.


Chatten med Karin Johansson i sin helhet:

anki: Hur känns det att vara bland de tio bästa K2 kanotisterna i världen? Vad är ditt bästa minne efter OS

Karin:

Nu i efterhand känns det jättebra. Besvikelsen efter att inte gått till A-final släpptes efter ett tag och vi hade varje placering att kämpa för i B-finalen och att där komma 2a kändes väldigt bra. Jag har många bra minnen, svårt att säga ett. Jag fick ut det mesta av OS, invingingen, våra lopp och avslutningen..

11:23, 15 augusti 2012

User 1: Har du någonsin tvivlat på din kanot-satsning? - Om ja, vad gjorde du för att övervinna tvivlet? - Om nej, tror du att du skulle sitta i en annan position om du hade haft tvivel? Vad tror du är mest fördelaktigt, att vid någon tidpunkt tvivla på sin satsning eller att alltid vara mycket målmedveten? Varför?

Karin:

Bra fråga. Jag har aldrig tvivlat på min kanotsatsning. Jag har insett hur tufft det är och är beredd att satsa allt. En gammal tränare frågade om jag någongång funderat på att sluta. Svaret var då Nej och är det fortfarande. Men hade jag svarat Ja hade det varit mycket mer att jobba på, och ta beslutet om man ska lägga ner all tid som man gör eller inte. Personligen tror jag att det är mer fördelaktigt att vara mycket målmedveten. Har man någongång tvivlat tror jag det är svårt att verkligen fokusera på det man ska och inom kanot är det så otroligt mycket träning som krävs.

11:33, 15 augusti 2012

Angela: Är du själv nöjd över din insats i os? Jag är en av de många som är oerhört stolta över att ha sett er bli 10a i hela världen och tycker detta är så extremt stort =) Grattis!!

Karin: Tack så mycket! Absolut, nu när jag har kommit hem och man har fått låta allt sjunka in är jag jättenöjd och väldigt stolt över vad jag och Josefin har gjort tillsammans.

11:35, 15 augusti 2012

Madde: Blev förväntningarna som du hade trott? och vad var det roligaste av os händelesera?

Karin:

Med tävlingarna, upplevelserna och allt så är jag nöjd med vår tionde plats och förväntningarna runt hela arrangemanget var som jag trott. Svårt att säga något som var extra roligt men självklart var stämningen och allt stöd på vår arena något extra.

11:39, 15 augusti 2012

User 4: Om du fick välja en sport att tävla i under OS, förutom kanot, vilken sport skulle du då välja?

Karin: Ojoj, svår fråga. Jag är jättestolt att få representera Sverige i kanot under OS. Vi hade faktiskt en diskussion angående detta under OS, vilken sport vi skulle kunna vara bra i om vi inte hade paddlat kanot. Det kom förslag som brottning, det kanske skulle vara något. :) Har ju ett förflutet som handbollsmålvakt, en otroligt rolig och händelserik sport.

11:44, 15 augusti 2012

Adrian: När du började kanot, hade du som mål att vara med i landslaget, tävla världen över etc., eller började du med det för skojs skull?

Karin:

Jag började paddla kanot tack vare min bror. Jag hängde med honom ner till kanothuset och där blev jag fast. Var väldigt aktiv med diverse sporter när jag var yngre men från första början var det bara för skojs skull. När jag som 15 åring kom med i Ungdomslandslaget var nog första gången då jag verkligen började tänka på att jag ville ut och tävla världen över.

11:50, 15 augusti 2012

Fredrika: Har du någon förebild? Om ja, vem?

Karin:

Mitt direkta svar är min morfar. En cool, aktiv 90-åring. Inom idrottens värld har jag nog aldrig riktigt haft någon förebild. Det finns personer som jag tycker är bra, som går sin egen väg och visar att det fungerar. Sånt är inspirerande.

11:56, 15 augusti 2012

Christian: Vad spenderar du helst pengar på?

Karin: Det spenderas mycket pengar på mitt idrottande, det gör jag med glädje. Allt för att nå mina mål. Men frågar ni min sambo, skulle han svara kläder. :)

11:59, 15 augusti 2012

User 9: Vilken är den bästa erfarenhet du fått från kanoten?

Karin:

Att vara disciplinerad och fokuserad. :)

12:03, 15 augusti 2012

Emma: Vart i världen skulle du allra helst vilja bo och varför?

Karin: Jag trivs i Sverige och Lidköping. Vi tillbringar stora delar av året i Florida. Som kanotist skull jag kanske välja USA, men som "vanliga" Karin Sverige.

12:06, 15 augusti 2012

Sara: Hur har OS påverkat dig som kanotist?

Karin:

Såhär direkt efteråt vet jag inte om OS har påverkat mig som kanotist. När jag verkligen fått det att sjunka in och jag börjar min satning mot nya mål, då tar jag förmodligen med min erfarenheter från detta OS.

12:08, 15 augusti 2012

Leif: Hur mycket har din familjs stöd betytt under alla dina tävlingar genom åren? På vilket sätt är de till fördel för dig?

Karin: Otroligt mycket, utan deras stöd hade det aldrig gått. Självklart är det mycket min träning men utan deras stöd hade jag aldrig kunnat köpa min första kanot, paddel, åka på läger eller tävlingar. Det som har tagit mig dit jag är idag. Så ett stort tack till min mamma och pappa! Även ett stortg tack till min sambo Johan som ställer upp i vått och torrt.

12:11, 15 augusti 2012

Lovisa: Hade du något drömyrke när du var liten?

Karin: Jag ville bli musik och idrottslärare. Nu trivs jag bra med att vara kanotist. :)

12:11, 15 augusti 2012

George: Hur ser en vanlig träningsdag ut i ditt liv? Hur många pass/timmar gör du och vad äter du?

Karin: Jag tränar 2-3 pass om dagen. Jag har 1 vilodag i veckan. Oftast är det 2 paddelpass, 1 styrketräningspass eller 1 löppass. Varje pass tar mellan 1 och 2 timmar.
Jag har ingen strikt kost, men jag äter så jag blir mätt och tänker på att inte äta en massa "skit" mat.

12:14, 15 augusti 2012

Sven-Erik: Vattnet i kanotstadion var så blått och klart inget temsenvatten vet du något om det.

Karin: Jag har faktiskt dålig koll på vad det var för vatten. Men jag tror faktiskt att vattnet kom från Temsen.

12:15, 15 augusti 2012

User 1: Hur tror du ditt liv ser ut om 10 år?

Karin:

Oj, det känns som jag verkligen lever i nuet. Men jag hoppas att jag har en utbildning och att jag har kommit fram till vad jag vill jobba med tills jag blir pensionär. När mitt jobb som kanotist är över det vill säga. :) Kanske har jag och Johan barn och bor i ett fint hus här i Lidköping. :)

12:17, 15 augusti 2012

Emanuel: Vilken är din favoritfärg?

Karin:

GULD!

12:18, 15 augusti 2012

Richard: Skulle du kunna tänka dig att bli tränare i kanot när din tävlingskarriär är slut?

Karin:

Absolut..

12:19, 15 augusti 2012

Anonym: Hur tror du ditt liv skulle se ut om du inte hade kanot eller sport i allmänhet som intresse?

Karin: Svårt att sätta mig in i den situationen faktiskt. Idrott har alltid haft en stor del i mitt liv.

12:20, 15 augusti 2012

Mimmi: Hej! Kan du beskriva hur det kändes att gå in på Os-arenan? Första loppet ni körde hade ni ledningen från början.Hur kändes det då ni kom i mål? Ni hade ju ett tufft motstånd i semifinalen. Kunde en annan lottning gett ett annat resultat tror du?

Karin:

Jag gick med ett stort leende på läpparna och det kändes otroligt stort. Fick gåshud och varvet runt arenan gick alldeles för fort.
När vi gick i mål efter första loppet kändes det förståss väldigt bra. Vi klarade ju av att vinna utan att ta ut oss maximalt. Vi tänkte ju då att lottningen till semin skulle bli lite bättre, vilket den inte blev. Det är inget som säger att vi hade gått till final med en annan lottning men vi tror att vi hade kunnat fightats mer om fjärdeplatsen. Nu hade vi Tyskland, Ungern och Polen i semin och det var de som sedan tog guld, silver och brons i finalen. Vi fick ett bra b-final lopp och där slutade vi tvåa med en tid som hade gett oss en sjundeplats i a-finalen visar att vi var i bra form och att vi hade kunnat köra riktigt bra även i a-finalen.

12:27, 15 augusti 2012

Mikael: Vilken idrottare skulle du helst vilja träffa?

Karin: Hmmm. Var ca 50 m från Usain Bolt nu under OS och han är ju en riktigt stor idrottstjärna. Självklart skulle det vara tufft att träffa honom.

12:30, 15 augusti 2012

Erik Grönlund:

Nu lider snart Karin Johansson av svåra smärtor i fingrarna. Hon har chattat loss paddlat hem (nåja) den här frågestunden med bravur. Därmed stängs nu chatten, P4 Skaraborg och Karin själv tackar för alla fina frågor som kommer sammanställas i denna artikel senare.
/Erik Grönlund, webbredaktör P4 Skaraborg Sveriges Radio


12:30, 15 augusti 2012

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".