Enligt facket används kamerorna i butikerna inte bara till att övervaka kunder. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
P4 Skaraborg granskar

Butikspersonal övervakas på jobbet

"Vissa chefer realtidsbevakar sin personal"
0:53 min

Allt fler butiker installerar övervakningskameror för att förhindra brott. Men nu slår facket larm om att många anställda känner sig övervakade på jobbet.

– Det finns exempel på chefer som sitter och realtidsbevakar sin personal på skärmar bakom utrymmen, säger Martine Syrjänen Stålberg, som är arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund.

Hon berättar också att det har förekommit fall där kameraövervakningen har använts för att öva påtryckningar på personer man vill göra sig av med.

– Det har också hänt att man övervakat anställda som man sedan trakasserat eller på olika sätt förföljt, säger Martine Syrjänen Stålberg vid Handelsanställdas förbund.

P4 Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".