Erik Aurelius tackar för sig som biskop i Skara stift och går i pension. Foto: Johan Främst / Scanpix
SKARA STIFT

Biskopen släpper staven

"Jag har tyckt om att gå med biskopsstaven"
7:02 min

På lördag lägger Erik Aurelius ner sin biskopsstav i Skara domkyrka, där han kommer att avtackas för sin tid som biskop i Skara stift. Det är efter 40 år som präst och åtta år som biskop som han nu går i pension.

Att nu gå i pension är något som biskopen ser fram emot.

– Jag tycker att det har varit riktigt roligt att vara biskop. Nu tror jag att det ska bli rikitg skönt att vara ledig! Men jag antar att det kommer att bli med ett visst vemod. Jag har tyckt om att gå med den där biskopsstaven.

Aurelius, som prästvigdes 1972, har tidigare tjänstgjort som domkyrkokomminister i Linköpings domkyrkoförsamling samt undervisat i bibelvetenskap vid Lunds och Linköpings universitet.

Han var professor i biblisk teologi vid universitetet i Göttingen i Tyskland 1997–2004. Han tjänstgjorde där även som universitetspredikant.

År 2012 ersattes han som biskop i Skara stift av Åke Bonnier.

Vad ska du göra?
– Det första året ska jag inte göra något särskilt. Läsa färdigt tidningen, gå på promenad, läsa böcker och hälsa på vänner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".