1 av 5
Elisabeth Ohlsson Wallin framför altartavlan. Foto: Carl-Johan Söder / SVT
2 av 5
Kyrkorådets ordförande Anita Hammar framför godkänd konst. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 5
På ett A4-ark förklarar kyrkorådet sitt beslut. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 5
Fotografen Elisabeth Ohlson Wallin. Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
5 av 5
Ohlsson Wallins altartavla. (Klicka för att se större) Foto: Carl-Johan Söder / SVT
Skara Stift

Ohlson Wallins tavla slängs ut av kyrkorådet

Kyrkorådets ordförande: "Hon får göra vad hon vill med den"
1:41 min

Kyrkorådet i Skara har beslutat att inte ta emot den altartavla de fått från konstnären Elisabeth Ohlson Wallin. Tavlan var bland annat tänkt att fungera som alternativ vid gayvigslar och föreställer HBT-personer i paradiset.

Elisabeth Ohlson Wallin, ursprungligen från Skara, gav kyrkorådet altartavlan som en gåva i samband med inspelningen av SVT:s inspelning av tv-programmet Konstkuppen tidigare i våras. Nu verkar tavlan vara på väg tillbaka till konstnären.

Hämta den
--De vill inte ta emot altaret. De vill att jag hämtar den, skriver Elisabeth Ohlson Wallin i ett sms till P4 Skaraborg.

– Elisabeth Olsson får ta tillbaka sin gåva och sen får hon göra vad hon vill med den, säger Anita Hammar, kyrkorådets ordförande i domkyrkopastoratet i Skara.

För mycket
I Elisabeth Ohlson-Wallins version av paradiset så finns det två Adam och två Eva med olika hudfärger. Dessutom finns den obligatoriska ormen i Ohlsons version avbildad med ansiktet på en känd transsexuell person från Skara. Det hela blev för mycket för kyrkoledningen i Skara.

– Det var en kupp. Vi var inte alls medvetna om det här. Elisabeth Olsson Wallin säger att det är en politisk handling som inte bara sätter HBT-personer i himlen utan vill att kyrkan egentligen ska.

Men Jesus var väl politisk i viss mån, han strök inte alla medhårs?
– Ja, Jesus var ju en provokatör, verkligen.

Medmänsklighet och öppenhet och så vidare...?
– Ja precis. Och vi vill att vår kyrkas altartavla ska återge den kärlek från gud som Jesus kristus, och som gäller alla och som är tidlös, och det är kyrkans idé att alla oavsett ras, kön, sexuell läggning, ålder etcetera ska kunna tillbe gud inför samma trons bilder. Så det är inget konstigt.

"Skaraborg en mörk fläck"
Elisabeth Ohlson Wallin själv tycker att kyrkan avslöjar sig själv och visar att vissa delar av Svenska kyrkan inte kommit så långt när det gäller HBT-personers rättigheter.

– Kyrkan väljer att ta det här, som jag uppfattar det, på ett barnsligt sätt. Jag är inte van vid att man ska tala om vad man ger i gåva innan man ger den, de visste om att jag skulle komma på besök med någonting, men det här blottlägger dem och de gör bort sig, säger hon.

– Tyvärr är Skaraborg en mörk fläck och det är många HBT-personer som bor i länet som mår dåligt. När detta sker kommer de inte att må bättre, det kan jag lova, säger Elisabeth Ohlson Wallin.

Biskoparna införstådda
I kyrkorådets beslut som togs på tisdagen ges flera anledningar till att tavlan inte passar sig. Den främsta är att "den typen av politisk handling hör hemma på en annan arena än som altartavla i Skara domkyrka."

En annan anledning som finns i beslutet är att kyrkan inte kan tillmötesgå önskemålet om att altartavlan skulle "förvaras någonstans för att rullas fram efter begäran vid särskilda HBTQ-tillfällen."

Enligt kyrkorådet stödjer både biskop Erik Aurelius och biskop Åke Bonnier deras beslut.

Fråga

Vad är Konstkuppen?

  • TV-serie i sex avsnitt á 60 minuter som kommer sändas i början av 2013 på SVT.
  • Programmen spelades in mellan 23 april och 16 juni i år.
  • Förutom Skara besöktes även Osby, Stockholm, Köping, Tierp och Bengtsfors.
  • Konstkuppen har beskrivits som ett underhållande och folkligt kulturprogram.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".