Ulika Johansson, på lärarförbundet håller tummarna. Foto: Kajsa Lundström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Vara

Inget avtal före skolstart

"Jag har inga stora förhoppninga"
1:31 min

I veckan är det skolstart, men trots det dröjer det nya  avtalet mellan lärarförbundet och arbetsgivaren sveriges kommuner och landsting. Nu tar man hjälp av medlare för att få parterna att komma överens.

Lärarförbundet sa nej till budet från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Förbundet anser att budet som innebär ett femårigt avtal är för lågt. Därför kopplar man nu in medlare.

-- Ser man generellt på vad medling brukar innebära så har jag inte jättestora förhoppningar, men vi får hålla tummarna, säger Ulrika Johansson som är ordförande för Lärarförbundet i Vara. Hon tror att det kommer bli svårt för de olika parterna att komma överens.

Saknar garantier
Även om förbundet erbjuds mer än den övriga arbetsmarknaden under det första året tycker man inte att det är tillräckligt, då resterande fyra år saknar garantier för den lönehöjning som man vill se på sikt.

– Lärarförbundet hävdar att lönen måste upp på sikt, det handlar inte bara om årets avtal. Vi halkar successivt efter andra grupper och det är stor brist på lärare. Vi tror att lönerna är en stor del i det hela, berättar Ulrika Johansson.

Strejkrisk
Främst är det lönen som man vill påverka i förhandlingarna mellan Lärarförbundet och SKL, men även arbetsförhållandena är en fråga som man vill lyfta. Kommer inte de olika parterna överens finns det risk för strejk.

– Kommer de nu inte överens i medlingen så är strejk en utväg som finns med i tankarna, men det är tråkigt om vi ska behöva gå den vägen, Säger Ulrika Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".