Foto: Marie Schnell /P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs sjukhus

Besparingar kan leda till läkarflykt

Läkarförening: "Läkarna trivs inte"
1:38 min

De besparingar som planeras inom Skaraborgs Sjukhus kan leda till läkarflykt. Det visar liknande besparingar som har genomförts i Uddevalla och Trollhättan.

Besparingarna som Skaraborgs sjukhus nu ska göra är på totalt 220 miljoner kronor. En del i sparförslaget, och det som har vållat störst uppmärksamhet, är förslaget att flytta akutkirurgin från Lidköping till Skövde.

"Läkarna trivs inte"
På sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan har liknande besparingar genomförts, och erfarenheterna därifrån visar ett ökat antal läkare som slutar. Förra året slutade 53 av 630 läkare inom NU-sjukvården.

– Vi har svårt att skapa en attraktiv arbetsplats och läkarna trivs inte, säger Magnus Söderberg, vice ordförande i Nordvästra Götalands läkarförening.

Magnus Söderberg ser flera problem med uppdelningen mellan sjukhusen.

– Det är svårt att dela upp vad exakt man ska göra på det ena sjukhuset och vad man ska göra på det andra. Det är svårt att dra en gräns. Sedan är det svårigheter att få till en bra utbildning för de som studerar till läkare när verksamheter är på flera olika ställen.

För Magnus Söderberg är lösningen klar.

– Det bästa är att samla verksamheterna på ett ställe.

Mindre attraktivt för läkarstudenter
Även läkarstudenter har uttryckt farhågor kring att det kan bli mindre attraktivt att söka sig till sjukhuset i Lidköping om besparingarna genomförs.

-- Innan jag skulle söka eller tacka ja till en tjänst så skulle jag vilja veta hur det ser ut de närmaste 21 månaderna, vilket är längden på AT-tjänstgöringen, säger Ola Nyström, läkarstudent från Lidköping.

Oron för förändringar gör att han är osäker på vilket sjukhus han kommer att söka sig till i framtiden.

Varför är det viktigt att det finns kvar en akutkirurgi i Lidköping om du ska söka dig dit?
– Jag tänker att utan akutkirurgi så kommer det inte heller någon akutmedicin heller finnas kvar. Och i förlängningen kanske inte heller en akut och jag vill inte göra AT-tjänstgöring på ett sjukhus utan akutverksamhet, säger Ola Nyström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".