Foto: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Högskolan i Skövde

Högskolesamarbete mellan Skövde och Borås spricker

"Vi har nog lite olika uppfattning om det här"
1:11 min

Den tänkta sammanslagningen mellan högskolorna i Borås och Skövde ser ut att spricka. Högskolan i Borås vill gå sin egen väg i jakten på universitetsstatus.

Högskolan i Borås tycker att det är bättre med ett forskningssamarbete istället för en oviss sammanslagning. Målet för Borås är att bli det tredje universitetet i Västsverige, något som rektor Björn Brorström anser skulle vara viktigt både nationellt och regionalt. Att då gå ihop med en annan högskola vore fel väg att gå.

Och han är mycket tydlig när han i och med detta uttalande stänger dörren för en sammanslagning mellan högskolorna i Skövde och Borås.

– Jag är av den mycket bestämda uppfattningen att det inte är meningsfullt att gå ihop med en annan högskola och bli en större högskola utan att samtidigt få garantier om att bli ett universitet. Det är i universitetsbegreppet och i innebörden att vara ett universitet som utvecklingskraften ligger.

Samtidigt säger Sigbritt Karlsson, rektorn vid högskolan i Skövde, i ett uttalande i Dagens Nyheter att ett samgående skulle innebära att ni blev en gemensam myndighet och fick en större och starkare ekonomi. Hur reagerar du på det?

– Sigbritt Karlsson och jag har pratat om det här i ett och ett halvt år, men hon har nog haft en lite annan uppfattning kring modellen att man först skulle bli en stor högskola och därefter få universitetsstatus. Jag har gjort klart för Sigbritt Karlsson vilken min uppfattning är i den här frågan och varit tydlig med att det är den andra modellen vi måste jobba utifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".