1 av 2
Sidan på Facebook kan göra det svårare att lösa också grova brott tror polisen. Foto: Chris Maluszynski/ SvD / SCANPIX
2 av 2
Varningarna avlöser varandra. Foto: Sten Lillieström
Skaraborgare varnar om polisen

Polisen: "Brottslingar får försprång"

"Det kan vara riktigt olyckligt"
1:36 min

Polisen dras vid näsan i dagens informationssamhälle. Med varningar på Facebook om var polisen finns så kan grova brottslingar få ett ovälkommet försprång. Det menar den operative polischefen i Skaraborg.

En ny sida på Facebook som varnar för polisens trafikkontroller i Skaraborg har på kort tid fått många användare. Användarna tipsar varandra om var polisen setts, och slipper åka fast för fortkörning eller rattfylla.

Men också information som kan vara skadlig vid utredningar dyker upp i flödet. Nyligen publicerades registreringsnumret på en civil polisbil.

Polisen själva säger att det visserligen inte är något olagligt med sidan, men att det kan få allvarliga konsekvenser att hindra polisens arbete.

– Det kan vara riktigt olyckligt. Vi kan ju stå och leta efter någon som har begått ett grovt brott, säger Mikael Wallin som är operativ chef för polisen i Skaraborg.

Även om polischefen Mikael Wallin inte på något sätt vill fördöma eller moralisera över Facebooksidan, så vill han ändå uppmana alla som lägger upp varningar på sidan att själva reflektera över vem man varnar - och varför.

Sidans grundare Jonatan Backman säger för sin del inte man inte bara vill varna för poliskontroller utan också för olyckor och andra trafikstörningar.

– Det kanske inte är så bra om det är någon som är påverkad i trafiken kommer undan en kontroll. Å andra sidan tror jag inte att någon som är full vid ratten sitter och surfar på Facebook, för då är väl den personen i diket efter någon minut förmodligen, säger Jonatan Backman som skapat Facebooksidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".