Fästing. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Skaraborg

Fler smittas av TBE

"Vi ser allvarligt på det"
1:40 min

Skaraborg är det område i Västra Götaland som är värst drabbat av den fästingburna sjukdomen TBE. Hälften av alla fall har inträffat i Skaraborg. Just nu gör klimatet att smittbärande fästingar frodas.

Augusti och september är högriskmånader för att drabbas av TBE. På grund av det blöta och varma klimatet trivs de smittbärande fästingarna. I farozonen befinner sig särskilt svamp och bärplockare. Ur ett smittskyddsperspektiv har risken att drabbas av TBE, de senaste tio åren, stadigt ökat.

– Kan man lugnt säga. Ja, vi har sett en ökning både i antal fall och i antal områden som vi får TBE-fall ifrån, säger smittskyddsläkaren Eva Lindhusen Lindé.

Av Västra Götalands elva TBE-fall, så kommer hela 6 stycken från Skaraborg.

- Det är inga dramatiska siffror men det är ändå en allvarlig sjukdom, så vi ser allvarligt på det.

Högriskområden i Västra Götaland för TBE är runt Vänernkusten och lite runt Vättern. Där finns många skaraborgsfall mellan Lidköping och Mariestad. Det är där vi har våra hot spots vad det gäller TBE i Västra Götaland, säger Eva Lindhusen Lindé.

Större delen av sommaren har gått, å andra sidan är det högsäsong. Är det någon idé att vaccinera sig nu?

- Ja, det är det. Man brukar ha ett bra skydd när det har gått ett par veckor efter den andra dosen man får. Man har skydd efter dos två men en dos ger inget tillräckligt skydd. Springer man iväg och vaccinerar sig idag så får man vänta in dos två innan man kan räkna med att man har ett visst skydd. Men jag tycker ändå att det är en god idé att göra det, säger Eva Lindhusen Lindé.

Så om man ska vistas mycket i skog och mark nu i höst, så ska man skynda sig att vaccinera sig mot TBE?

- Det är väl klokt att inte dröja med att vaccinera sig, säger Eva Lindhusen Lindé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".