I kväll väntas förslaget klubbas igenom. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Tidaholm

Storm kring försäljning av Hökensås semesterby

"Det är inte en kommuns upggift"
1:02 min

Det stormar i Tidaholm kring förslaget att sälja Hökensås semesterby. Kommunfullmäktige väntas rösta igenom förslaget i kväll.

Det finns en oro bland många  Tidaholmsbor om vad som kommer hända med semesterbyn om den säljs. I kväll väntas debatten vid allmänhetens frågestund i kväll bli turbulent.

Inget kommunalt ansvar
Tidaholms kommunalråd, Curt B Gustavsson, menar att semesterbyn inte är kommunens ansvar.

– Det är inte en kommuns uppgift att driva en semesterby. Det är andra saker som är viktigare. Trots den vinst bolaget ger kommunen är det inte nog att utveckla byn.

Majoritet
Kommunalrådet är inte ensam om att ha samma uppfattning. Det finns en majoritet i kommunfullmäktige för att sälja semesterbyn för 4,8 miljoner kronor till Nordic Camping and Resort, ett börsbolag som driver flera campingar runtom i Sverige.

Namnunderskrifter
Trots att kommunen ställer många krav på hur bolaget ska sköta semesterbyn väcker förslaget väcker oro bland många Tidaholmsbor.

I juni lämnades en skrivelse med 200 namnunderskrifter in till den kommunala stiftelsen som äger semesterbyn. Samtidigt har kritik framförts kring hur valet av köpare gått till.

– Så vitt jag vet har alla haft en stor chans att lägga bud och intresseanmälningar.

Miljöpartiet
Samtidigt har Miljöpartiet ännu, bara timmar innan mötet, inte bestämt hur de ska rösta på fullmäktigesammanträdet i kväll. Miljöpartiets ordförande i Tidaholm, Karin Olofsson, säger att anledningen är att de misstänker att de inte fått all information på bordet kring förslaget.

– Det är en demokratisk rättighet att få reda på all dokumentation kring köpet.

– Bilagorna har ingen i sig ingen betydelse för saken. Det är också offentliga handlingar som alla har haft tillgång till, svarar Tidaholms kommunalråd, Curt B Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".