Konsument

Höga foderpriser hotar svenska äggbranschen

2:49 min

Allt fler konsumenter efterfrågar svenska ägg enligt en färsk Sifo-undersökning. Men branschen är hotad på grund av de höga foderpriser som sänker lönsamheten.

En av de som valt att inomhus föda upp frigående höns är Peter Åberg från Vinninga. Han vill inte jämföra med något annat inhysningssystem, men förklarar ändå att valet att satsa på frigående höns har med omtanke gentemot djuren att göra.

– Hönorna har det vädligt bra här. Vi har valt detta för att vi tycker att hönorna helt enkelt har det jättebra i systemet, säger Peter Åberg till P4 Skaraborg.

Den nystartade branschorganisationen Moderna ägg ut har stuckit hakan och menar att burhöns i själva verket lever längre och inte utsätts för samma risk att bli sjuka, som frigående höns.

Peter Åberg från Vinninga menar till skillnad från Michael Liedberg att det inte går att säga vad som är bäst för hönorna. Däremot går att konstatera att allt fler konsumenter efterfrågar svenska ägg. Men branschen är hotad på grund av allt högre foderpriser.

– Är det nu så att det dröjer för länge innan vi får ut det riktiga priset på våra ägg, då kommer vi att dyka i självförsörjningsgrad. Det svenska folket säger att det vill ha svenska ägg och det vore skam om vi skulle gå kräftgång i denna lilla bransch, säger Peter Åberg.