1 av 3
Mikael Andersson och hans företrädare Clarence Crafoord går in i rättssalen under tisdagseftermiddagen. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Clarence Crafoord och Sebastian Scheiman, från Centrum för rättvisa, företräder korvhandlaren Mikael Andersson. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Michael Eriksson, stadsjurist på Skövde kommun. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt

Korvhandlare mötte Skövde kommun i rätten

2:33 min

Korvförsäljaren Mikael Andersson från Mariestad kräver Skövde kommun på 15 000 kronor för livsmedelskontroller som aldrig har gjorts. Idag möttes parterna i tingsrätten i ett unikt rättsfall.

Mikael Andersson har tidigare drivit en korvkiosk i Skövde. Han kräver kommunen på 15 000 kronor för att ha betalat in pengar varje år för livsmedelskontroller, utan att några kontroller har gjorts. Skövde kommun är av en annan uppfattning och vägrar betala.

Sebastian Scheiman från Centrum för Rättvisa är ombud för korvförsäljaren Mikael Andersson i tvisten:

– Kommunen tar betalt för ett visst antal timmar, och borde därför utföra dem också, säger han.

"Behöver inte göras varje år"
Men kommunens stadsjurist, Michael Ericsson, försvarar det sätt som kontrollerna har utförts:  

– Man kan tycka att man ska vara på plats varje år, men det gäller att få till en effektiv kontroll, och det kan innebära att man är på plats med längre mellanrum, säger Michael Ericsson.

Sebastian Scheiman från Centrum för Rättvisa, menar att domen i detta unika rättsfall kan få stora konsekvenser.

– Det här är frekvent förekommande i livsmedelsbranschen. Kommuner debiterar för flera timmar trots att de bara är på plats i tjugo minuter, säger han.

Tjatade sig till kontroll
Korvhandlaren hävdar själv att han fick tjata sig till en fyra timmar lång kontroll efter några år, men att han har debiterats för totalt 24 timmar. Men enligt Skövde kommuns stadsjurist borde detta ärende inte ha tagits upp i rätten överhuvudtaget:

– Det här är inte rätt forum att ta upp detta i. Dessutom har inte kommunen krav på sig att göra kontroller varje år utan det handlar om ett större tidsspann. De kan till exempel välja att göra två kontroller under ett halvår istället, säger Michael Eriksson, stadsjurist på Skövde kommun.

"Har rätt till sina pengar"
Tingsrätten har dock redan gjort bedömningen att ärendet är värt att ta upp, menar organisationen Centrum för rättvisa som företräder Mikael Andersson.

-- Detta är det enda sättet för Mikael Andersson att försöka få tillbaka de pengar som vi menar att han har rätt till, säger juristen Sebastian Scheiman från Centrum för rättvisa.

Dom i målet kommer den 24 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista