SAAB

Regeringen och Lofalk försökte sälja Saab till Geely

1:52 min

Nu bekräftas de sensationella uppgifterna som P4 Väst kunde avslöja i fjol. Uppdrag Granskning berättar i kväll att Saabs rekonstruktör Guy Lofalk med regeringen och finansdepartementets hjälp försökte sälja Saab till Volvo PV:s ägare Geely, utan Saabs vetskap.

I en inspelning från i höstas skäller den tidigare vd:n Victor Muller ut Guy Lofalk.

– Du har gjort allting för att lura mig, det är inte ditt jobb. Det finns andra där ute som försöker att lura mig, säger en märkbart irriterad Muller till Lofalk.

– Du har gjort en uppgörelse med regeringen om att försöka göra en förändring i ägarstrukturen. Du försöker inte ens dölja det längre, fortsätter Muller i inspelningen som Uppdrag Granskning har tagit del av.

Dokument som Uppdrag Granskning har tagit del av visar att rekonstruktören Guy Lofalk utan Saab-ledningens vetskap försökte sälja Saab till Volvo PV:s kinesiska ägare Geely och den kinesiska återförsäljare Pang Da.

Köpeskillingen skulle bara vara en miljon dollar, alltså runt sju miljoner kronor – jämfört med den miljardaffär det senare blev.

P4 Väst har av flera personer inom Saab fått uppgifterna bekräftade och källorna säger att irritationen var stor inom företaget.

Enligt personer inom Saab kan Lofalks agerande ha bidragit till konkursen och Victor Muller säger att det gjorde kinesiska Youngman väldigt arga, det företaget som Saab ville göra affärer med.

– Youngman var extremt arga när de insåg att Lofalk, bakom deras rygg, hade involverat Geely som deras möjliga ersättare, säger Muller.

Geelys styrelseordförande Li Shufu träffade också finansdepartementet och statssekreterare Hans Lindblad för att diskutera ett köp, enligt Uppdrag Granskning. Men utan att Saab fanns representerat.

Näringsdepartementet bekräftar att ett möte ägt rum, men vill inte kommentera vad det handlade om.

Rekonstruktören Guy Lofalk och Hans Lindblad har också haft en flitig mejlkontakt om Saab, enligt SVT. Det trots att det är Näringsdepartementet som haft hand om Saab och att kontakten är okänd för Saabs ledning.

Den stora mejlkontakten överraskar Saabs tidigare vd Victor Muller som säger i Uppdrag Granskning att han inte hade en aning om det.

– Det är förmodligen väldigt hemligt för mig, men jag är överraskad över att se antalet mejl, säger Victor Muller i Uppdrag Granskning.

Finansdepartementet vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till Näringsdepartementet. P4 Väst har sökt Guy Lofalk utan resultat.

P4 Väst avslöjade: Gick bakom ryggen på Saab

Enligt källor till P4 Väst har Guy Lofalk, Saabs rekonstruktör, agerat på egen hand bakom ryggen på Saab. Foto: Scanpix.

Så skrev vi 7 oktober 2011: Enligt flera källor till P4 Väst, bland annat en högt uppsatt källa på Saab, ska Saabs rekonstruktör Guy Lofalk agera på uppdrag av finansdepartementet för att få bort Saabs vd Victor Muller. En av P4 Västs källor säger att: "Saab har alltså fått Anders Borg som rekonstruktör".

Victor Jensen

Victor Jensen, P4 Väst

victor.jensen@sverigesradio.se
0522-67 00 64

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista