Sandra Wennberg har haft försäkringen i tre år. Foto: Andreas Hansson/Sveriges Radio Väst
TANDVÅRD

Västra Götaland ledande i tandvårdsförsäkringen

1:22 min

Invånare i Västra Götaland är bäst i Sverige på att försäkra sina tänder. Sedan 2007 finns det något som heter Frisktandvård, som innebär en fast kostnad i månaden för dina tandvårdsutgifter. Men det är inte alla som känner till försäkringen.

Så länge man har god tandhälsa kan man betala sin grundläggande tandvård via en månadsavgift istället för i en klumpsumma genom Frisktandvården. Men det är inte alla som känner till försäkringen.

107.786 personer i Västra Götaland har tecknat frisktandvårdsavtal sedan det infördes 2007. Det är högst antal om man jämför med landets övriga landsting och regioner.

– När man vet om att det finns är det väldigt många som ställer frågan "kan jag få det här? Hur gör jag?", säger Marie L Pettersson som är verksamhetsutvecklare i Folktandvården.

Sandra Wennberg är 33 år och har tackat ja till att vara med i Frisktandvården.

– Ja, det känns som ett billigt sätt att gå till tandläkaren på, den låga månadssumman märks inte av. Det blir ett sätt att komma till tandläkaren.

Hur stor månadsavgift hon har vet inte Sandra Wennberg exakt, tidigare låg summan på 40 kronor i månaden.

– Jag har höjt mig ett snäpp nu på de nivåer som finns?

Men har du haft någon konkret nytta av försäkringen?

– Nej jag har ganska problemfria tänder så jag har inte behövt gå till tandläkaren mellan de sedvanliga undersökningarna.

Andreas Hansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista