1 av 2
Mot gruvbrytning. 500 personer demonstrerade mot gruvexpansionen i Sverige igår. Foto: Anna-Maria Ahlén /SVT sápmi
2 av 2
Budkavle. Jan Lindholm från Skaraborgs Naturskyddsförening tog emot budkavlen mot gruvexpansionen igår. Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT sápmi
URANBRYTNING

Stor manifestation mot gruvdrift

2:25 min

Omkring 500 personer samlades under lördagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot den svenska gruvexpansionen. En av demonstranterna var Anna-Karin Berglund från nätverket "Nej till uranbrytning i Västgötabergen".

– Det var fantastiskt att få se riktiga människor som delar samma känsla av att vår tillvaro faktiskt är hotad, säger Anna-Karin Berglund.

– Det är viktigt att få träffas och prata med varandra.

Manifestationen anordnades av ett flertal små nätverk som är kritiska emot planerade gruvprojekt. Det är ett antal kontroversiella gruv- och prospekteringsprojekt i hela landet som har väckt starka protester.

Mest känt är förmodligen det planerade kalkbrottet i Ojnare på norra Gotland. Men även på Öland, i Skåne utefter Vättern och på flera platser i Lappland har lokala proteströrelser startat mot olika exploateringsprojekt.

Budkavle

Under hela hösten har en budkavle gått mellan dessa platser för att under lördagen avslutas med en manifestation i Stockholm. I fokus för protesterna står minerallagstiftningen som dessa nätverk anser måste ändras.

Idag är den för generös emot de bolag som vill bryta mineraler och lagen tar inte nog hänsyn till miljön säger Anna-Karin Berglund. Själv är hon engagerad i frågan på grund av ett kuvert som damp ner i brevlådan för tre år sedan.

– Jag är uppvuxen i Skaraborg och har ett ställe i Öglunda i Skara kommun, säger Anna-Karin Berglund.

– Vi har fått kuvert från Bergstaden att nu ska det undersökas om våra marker också ska brytas för uran.

Anna-Karin Berglund är med i nätverket "Nej till uranbrytning i Västgötabergen" som protesterar emot bolaget Continental Precious Minerals planer att bryta uran på Billingen.

Gruvboom

Anna-Karin Berglund tror att det nu är en trend att allt fler företag är intresserade av att prospektera efter mineraler i Sverige.

– Vi är inne i en gruvboom nu. Vi behöver få lite hejd nu på den här enorma exploateringsiverns som finns.

– Det behövs lite eftertanke.

Representanter fårn aktionsgruppen Rädda Vättern var också på med vid manifestationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista