Fick sluta. Lenny Melin fick lämna sitt arbete på Kinnegrip i Lidköping. Foto: Sten Lillieström / P4 Skaraborg Sveriges Radio
LIDKÖPING

Kinnegrip sparkar fem i strid med LAS

"Alla står maktlösa"
2:03 min

Det kritiserade verkstadsföretaget Kinnegrip i Lidköping hotas av vite, igen. Företaget har nyligen sparkat fem personer i strid med lagen om anställningsskydd.

– Jag tycker det är kränkande, när man vart en trotjänare så länge. Det är så horribelt, det går inte att förklara i ord egentligen, säger Tomas Hultén.

Tomas Hultén är snart 60. I 32 år har han jobbat på Kinnegrip, men på något sätt har han hamnat i onåd hos företagets ägare och VD Göran Rosén.

Trots att det finns många som har kortare anställningstid så har chefen valt att göra sig av med honom. Tomas Hultén tror att det beror på att han ibland lämnar sin arbetsplats.

– Jag ska tydligen ha lim under fötterna, jag ska inte gå någonstans va.

Blev chockad
Tomas Hultén är inte ensam. Många har genom fått gå efter personliga konflikter med företagsledaren. Fem personer med tillsammans över 100 år i företaget sparkas på samma sätt.

Samtidigt får personal som anställts betydligt senare vara kvar. Lenny Melin med 22 år i företaget blev lika förvånad när han fick samma besked som Tomas Hultén.

– Jag blev ju chockad. Jag hade ju ingen aning om att just vi skulle få gå.

Efter att VD:n vägrat att förhandla med det lokala facket väntar i slutet av året centrala förhandlingar om uppsägningarna som facket menar är brott mot lagen om anställningsskydd. Om utgången där blir densamma är nästa steg en prövning i Arbetsdomstolen.

Bara styrelsen kan avsätta VD
Men det enda som kan bli aktuellt om domstolen dömer till de anställdas fördel är ett skadestånd. Ägarens rätt att göra som han vill är svår att rå på säger klubbordföranden för IF Metall på arbetsplatsen, Mikael Borg.

– Den enda som kan avsätta en VD är ju en styrelse. Men när man äger företaget så styr man ju styrelsen också.

Alla står maktlösa?

– Alla står maktlösa, ja.

Samtidigt blir det för Tomas Hultén troligtvis snart dags att besöka Arbetsförmedlingen.

– Jag har inte vart där än, nej, säger han.

Arbetsmiljöverket har efter den senaste tidens tumult på arbetsplatsen återigen krävt att VD:n Göran Rosén förbättrar ledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".