Bostadsinbrotten har varit många i Skaraborg detta år. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
SKARABORG

Offer efter inbrottsvåg:Det är väldigt obehagligt

"Alla lådor vid bokhyllan var utrivna"
1:56 min

Idag avslutas den omfattande rättegången mot den 44-årige man från Skara som misstänks för ett stort antal inbrott och stölder i Skaraborg. En av de drabbade är Sofia.

Enligt åklagaren har den 44-årige mannen sedan i februari brutit sig in i bostäder på ett tiotal olika orter och tagit med sig kontanter och föremål för hundratusentals kronor.

En av dem som åklagaren hävdar att mannen brutit sig in hos är Sofia som bor på en liten ort i Skaraborg.

– Det är väldigt obehagligt att någon varit här inne, säger Sofia, en av dem som drabbats av inbrott.

Det var en tidig lördagsmorgon under sin husvagnssemester i maj tidigare i år som hon fick ett telefonsamtal från sin dotter.

– Min dotter sa till mig att jag borde komma hem eftersom jag hade haft inbrott. Då det samtidigt hade hänt en hel del privata saker som varit tunga i mitt liv tänkte jag att nu får det vara nog., säger Sofia.

Intrång i privatlivet
Efter samtalet från dottern åkte hon direkt hem till sin lägenhet och än idag kan hon tydligt berätta vad det var som mötte henne.

– Så fort jag kom in i lägenheten såg jag att alla lådor vid bokhyllan var utrivna och det låg massor av grejer på golvet, säger Sofia.

– Sedan var nästan alla kläder framrivna på sovrummet och det känns ju inte så bra då det är ganska privat vad man har i sin byrå.

Tjuven kom över kontanter och så en flaska sprit. Men det är inte vad tjuven stal som bekymmrat Sofia sedan inbrottet utan helt andra saker.

– Det är väldigt obehagligt att någon varit här inne men jag blev faktiskt mest arg över varför han valde just mig. Det är det som jag undrar mest över.

Vad är det som du tänker på då?

– Jag undrar om han har haft koll på mig. Vet han vem jag är? Har han sett att jag är borta över helgerna? Visste han att jag hade en hund? Att inte veta varför han just valde mig är det jag tycker har varit det jobbigaste med allt det som hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".