Stefan Smedman på Skaraborgs regemente tar emot nya elever. Foto: Pernilla Wadebäck.
Skaraborgs regemente

Unga med invandrarbakgrund rycker in

Stabschefen: "Det känns speciellt idag"
4:45 min

Försvaret behöver locka till sig unga med invandrarbakgrund och arbetsförmedlingen vill minska ungdomsarbetslösheten. Därför kommer man att samarbeta kring en ny utbildning.

Idag startar det gemensamma utbildningsprojektet FMU, Förberedande Militär Utbildning.

125 ungdomar från Skaraborg med invandrarbakgrund rycker in på den nya förberedande militära utbildning som ska lösa både försvarets och arbetsförmedlingens problem med personalrekrytering och ungdomsarbetslöshet.

– Det är lite speciellt idag eftersom det är första gången vi genomför utbildningen, säger Stefan Smedman, stabschef på Skaraborgs regemente.

– Vi vill hitta de kompetenser som försvaret behöver. Vi har en kompetensbrist inom försvaret som de här ungdomarna besitter, en kulturell kompetens ifrån andra länder utanför Europa som vi har nytta av i vårt arbete. Men eftersom vi har gått från värnplikt till ett anställt försvar så krävs det också att vi attraherar samtliga ungdomar.

Totalt i Sverige finns det plats för 500 elever på utbildningen.

Pernilla Wadebäck
Camilla Milton

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".