Kjell Hedvall råder de anställda att ta saken i egna händer och söka andra jobb. Foto: Marie Schnell/P4 Skaraborg Sveriges Radio (arkivbild)
Lidköping

Kommunalrådet om Kinnegrip: "Vill man inte jobba där kan man söka sig något annat"

Kjell Hedvall: ”Det är en fri arbetsmarknad”
1:40 min

Samtidigt som Lidköpings kommun ställer höga etiska krav på upphandlingar, skriver kommunen avtal med Kinnegripkoncernen, som länge utsatt anställda för psykisk terror. Det visar P4 Skaraborgs granskning.

Enligt kommunalrådet Kjell Hedvall finns inga affärer mellan kommunen och Kinnegrip.

– Kommunen har ingen affärsförbindelse med det här företaget, det har vi inte, säger han.

Men det har kommunen. Och samtidigt som Arbetsmiljöverket 2010 larmar om hur arbetsmiljön försämras allt mer, förlänger Lidköpings kommun också sitt hyresavtal för en lokal i Tändsticksfabriken värt en halv miljon om året för den kritiserade Kinnegripkoncernen.

Kjell Hedvall som till slut går med på att det finns kontakter säger att ingen bedömning gjorts av om det känns OK, med tanke på hur de anställda behandlas.

– I den så kallade kommunala kompetensen ingår det inte att ha åsikter oavsett hur man beter sig. Att vi skulle på något vis agera, det finns andra instanser till det.

"Ingen idé att kommunen går ut i strid"
Det är alltså skillnad på när Lidköpings kommun upphandlar datorer eller placerar pengar - två områden där högsta vikt läggs vid etik - och när lokala företag inte sköter sig. När högsta ledningen för anrika verkstadsföretaget Kinnegrip i Lidköping psykar de anställda och sparkar dem i strid med gällande avtal är det en annan sak menar Kjell Hedvall.

– Det är ett väldigt ovanligt fall. Jag ser liksom ingen idé att kommunen ska gå ut i någon sån strid.

I Arbetsmiljöverkets rapport beskrivs hur de anställda upplever ökande rädsla och stress efter kränkningar och tillmälen från ägaren och VD:n Göran Rosén.

I P4 Skaraborg har anställda berättat om hur de kan stanna för att kräkas på väg till jobbet. I dagarna hotar Arbetsmiljöverket företaget med ytterligare vite om inget görs åt arbetsmiljön.

En före detta chef säger till P4 Skaraborg att ingen valt att jobba på Kinnegrip om arbetsmarknaden erbjudit jobb. Trots det råder Kjell Hedvall de anställda att ta saken i egna händer.

– Det är en fri arbetsmarknad och vill man inte jobba där så kan man ju söka sig till något annat, säger Kjell Hedvall.

På Arbetsförmedlingen finns ju inga jobb?
– Jo, men på något sätt måste man ju visa att man inte accepterar när man inte följer de avtal som är skrivna.

Kommunens hyresavtal med Kinnegripskoncernen kommer att förhandlas om eller upphöra 2015.

Företagets ägare Göran Rosén vill inte kommentera detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".