Jonas Bergström tycker att vi har en skev bild av vår flyktingpolitik. Foto: Erik Grönlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde

Jonas föreläser om flyktingar och ansvar

"I vissa avseenden är Sverige mycket mer restriktivt än andra EU-länder."
12 min

Jonas Bergström är flyktingaktivisten som menar att alla har ett personligt ansvar. I kväll föreläser han i Skövde i S:t Helena kyrka.

Han kom nyss hem från en resa i Palestina och Västbanken. Ett oroligt hörn av världen som med tanke på det som händer i Gaza dessutom ligger i mediernas fokus just nu.

– Man blir starkt berörd, och jag tycker det är viktigt att berätta om det man ser.

Han var där som deltagare i en ungdomsvecka, och reste runt i Palestina och Hebron och andra platser som ofta förekommer i nyhetsflödet.

Kritisk till svensk flyktingpolitik
Han är kritisk till den svenska flyktingpolitiken.

– Vi har bilden av att vårt land har en generös flyktingpolitik. I själva verket är det tvärtom, Sverige har många gånger kritiserats för att vi utvisat människor direkt till tortyrläger i hemländerna.

21 gånger har Sverige fått kritik från en FN-kommitté för att ha skickat iväg personer som sedan hamnat i tortyr i sitt hemland.

I kväll föreläser han i kyrkan i Skövde om alla människors ansvar när det gäller flyktingar.

– Jag menar att varje människa har ett eget ansvar. Inga jämförelser i övrigt med andra världskriget, men efter 1945 fördes en intressant etisk diskussion. Slutsatsen blev att alla faktiskt har ett personligt ansvar för det som händer.

Föreläsningen arrangeras av Svenska kyrkan inom ramen för Kyrkornas Globala Vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".