1 av 2
Kinora Kino och Tibel Ako är två av 125 ungdomar som börjar försvarets FMU-utbildning idag. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Nashwan Rasoal hoppas att hans kunskaper om kurdisk kultur och språk kommer till hands. Foto: Julia Peric / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Mångkulturen rycker in i försvaret

3:37 min

Idag startar det gemensamma utbildningsprojektet FMU, Förberedande militär utbildning. 125 ungdomar med utomeuropeisk bakgrund rycker in i den nya utbildningen som ska lösa både försvarets och arbetsförmedlingen problem.

Problemen består för Försvarsmakten i rekryterning av personer med bredare kunskaper i språk och kultur än den scandinaviska och europeiska. Arbetsförmedlingens problem består i den stora ungdomsarbetslösheten. En av aspiranterna är Nashwan Rasoal.

– Jag är född i Irak, i den kurdiska delen som heter Arbil, så jag kan ju skriva, läsa och prata kurdiska och hoppas att det hjälper, säger Nashwan Rasoal.

Och det är precis de kunskaperna och erfarenheterna som Försvarsmakten behöver. Nashwan Rasoal var sex år gammal när han kom till Sverige. Han har studerat medieprogrammet i både Borås och Västerås men hoppade av för att nå en annan dröm.

– Jag vill kunna försvara det jag älskar och vara delaktig i någon förändring, säger han.

Har du någon bild av vad det är du vill vara med att förändra?
– Nej, inte än. Det är därför jag är här. För att testa på och se vad som passar just mig. Jag har faktiskt alltid velat jobba inom Försvarsmakten. Jag ville bli pilot när jag var yngre och stridspilot är ju drömmen, men vi får väl se, säger Nashwan Rasoal.

Drillas för att kunna fortsätta i Försvarsmakten
Totalt rycker idag 125 ungdomar med utomeuropeisk bakgrund in i försvarsmaktens och arbetsförmedlingens nya utbildning, FMU, förberedande militär utbildning. Under tio veckor kommer de att prova livet i fält, tränas fysiskt och studera ledarskap. Den som saknar gymnasiekompetens i svenska, matematik eller engelska kommer också att få tillgodogöra sig det. Kinora Kino och Tibel Ako är två syrianska tjejer och de är först på plats. De har precis slängt av sig packningen bland de avskalade stålsängarna inne på logementet. En annorlunda syn för Kinora Kino.

– Jag fick smälta utseendet i rummet. Det var lite svårt för man känner sig absolut inte hemma men det är så det är, säger hon.

– Jag kände mig nervös och pirrig i magen men jag har lugnat ner mig nu, fyller vännen Tibel Ako i.

Alla vill inte bli militärer
Försvarets förhoppning är att ungdomarna ska få blodad tand och fortsätta inom försvaret men Kinora Kino har till skillnad från Nashwan Rasoal en annan plan.

– Senare nästa år ska jag plugga kriminologi på Stockholms universitet och jag behöver meritpoängen från FMU för att kunna läsa på universitetet. Det är en väg för att nå det målet, menar hon.

Och vännen Tibel Ako har en liknande plan.

– Jag ville göra polisyrket men jag kunde inte det så jag tog Försvarsmakten istället, förklarar Tibel Ako.

Vad tror du att Försvarsmakten kan lära sig av dig och andra ungdomar med utländsk bakgrund?
– Jag tror att språket och beteendet är viktigt för dem. Vi som har den här bakgrunden är liksom lite hårdare, säger Tibel Ako.

Kunskapsutbyte
Meningen med FMU-utbildningen kan sammanfattas i att både Försvarsmakten och aspiranterna vinner på ett kunskapsutbyte. Nashwan Rasoal har sitt mål klart för sig.

– Det är väl att få testa på allt möjligt som finns att göra inom Försvarsmakten så att man blir medveten om vilka yrken som finns här och vad som finns att göra. Det är ju därför jag är här, för att försöka bygga upp en karriär, säger han.

Men anledningarna till att ungdomarna sökt sig till FMU i Skövde är många. För Kinora Kino betyder utbildningen något helt annat.

– Jag vill testa på den svenska militären och se vad det är för skillnad mot den utländska. Alla våra föräldrar, pappor främst, måste genomgå militären i Turkiet. Han har berättat historier om hur han hade det då och nu när jag upplever det här så ska jag berätta min historia för honom, avslutar Kinora Kino.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista