Foto: vanerply.se
Gullspång

Gullspångs kommunledning starkt oroad över varsel på Moelven Vänerply

"Redan svårt att behålla kommuninvånarna."
1:23 min

I går kom beskedet att Moelven Vänerply i Otterbäcken varslar 50 av sina 159 anställda. Enligt kommunledningen är det ett tungt besked som kommer att påverka hela bygden.

Gullspång kommer att få det tufft framöver – det säger Roland Karlsson, vice ordförande i Gullspångs kommunstyrelse.

– Det här är hårda slag för en liten kommun. Det är framförallt fruktansvärt för den enskilde och för alla familjer. Och det är också tungt för kommunen, eftersom vi inte har några andra jobb att erbjuda. Det här är kommunens absolut största privata arbetsgivare, säger Roland Karlsson.

"Alla måste hjälpas åt"
Och vad värre är – kommunen var oförberedd på omställningen.

– Vi visste att det skulle komma ett varsel, men det kom snabbare än vad jag trott. Nu får vi sätta oss ned och diskutera hur vi kan hjälpa till. Just nu kan jag inte svara på hur vi ska gå tillväga. Vi har ju svårt att hålla kvar kommuninvånarna som det är idag, så nu gäller det att vi hjälps åt så gott vi kan. Men det är inte så himla enkelt.  

"Hela bygden påverkas"
Det är inte bara arbetarna i fabriken som kommer att påverkas av att Moelven nu effektiviserar sin verksamhet. Enligt Roland Karlsson kommer det att påverka hela trakten.

– Det här är en jätteviktig industi för hela bygden. Alla skogsägare som levererar virke till industrin, och åkerinäringen... Det är jätteviktigt att det fungerar och blir intäkter, säger Roland Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".