Eleverna vid elprogrammet på Gymnasium Skövde är oroade över bristen på lärlingsplatser. Foto: Karin Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
utbildning

Brist på lärlingsplatser skapar massarbetslöshet bland nyutbildade elektriker

1:32 min

Det råder stor brist på lärlingsplatser för nyutexaminerade elektriker i Skaraborg. Knappt någon av de som nyligen tagit studenten har kunnat gå vidare till det obligatoriska lärlingsår som krävs för att man sedan ska få arbeta som elektriker.

För att bli elektriker läser man först tre år på elprogrammet på gymnasiet. För att bli certifierad krävs därefter ytterligare ett år som lärling på ett elföretag.

Vid arbetsförmedlingarna runtom i Skaraborg finns i dagsläget 72 arbetslösa elektriker inskrivna, i väntan på en lärlingstjänst.

Alltför många elektriker utbildas
Michael Benthin är regionombudsman för Svenska Elektrikerförbundet. Han tror att bristen på lärlingsplatser beror på att det finns för många elektriker i förhållande till arbetsmarknadens behov.

– Det har utbildats många elektriker under de senaste åren – framförallt från och med år 2008 och framåt. Dels har vi de kommunala gymnasieskolorna som utbildar, dels har vi privata skolor. Dessutom har det utbildats en del vuxenelektriker de sista åren, alltsedan krisen 2008. Vår lilla bransch klarar inte av att ta emot fullt så många som skulle behövas.

”Visst är jag orolig”
Jacob Hallnen tar studenten från elprogrammet på Gymnasium Skövde till våren, och han är orolig för hur arbetsmarknaden ser ut.

– Ja, det kan jag säga att jag är. Man hör mycket om att lågkonjunkturen är på gång nu, så det är en oro man känner. Om jag inte skulle få någon lärlingsplats efter utbildningen så kommer jag nog att utbilda mig mer inom något annat inom elyrket.

”Tufft just nu”
Till Svenska Elektrikerförbundet ringer både ungdomar och deras föräldrar för att få råd om hur de ska gå tillväga i den situation de ställs inför. Michael Benthin förstår oron:

– Det man kan säga till de ungdomar som söker jobb som elektrikerlärling är att man kanske måste höja blicken lite och titta på att kanske bli industrielektriker eller i någon annan bransch. Visst är elutbildningen en bred och fin utbildning, men just nu är det väldigt tufft för våra ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista