Mjölkbonden Calle Svartvik från Värsås kommer att vara med på dagens protestmöte i Jönköping. Foto: Richard Hermansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Lantbruk

Mjölkbönder hotar med blockad om de inte får mer betalt av Arla

1:43 min

Idag samlas mjölkbönder från hela landet för ett protestmöte i Jönköping. Bönderna vill ha mer betalt av Arla för sin mjölk, och hotar med blockad om de inte får sin vilja igenom.

Bönderna vill att ersättningen i december höjs med 30 öre, och inte bara 18 öre som Arla tidigare gått ut med. Om inte protesten räcker hotar bönderna med en blockad av några av landets mejerier. Calle Svartvik från Värsås är en av alla missnöjda mjölkbönder som ska delta i mötet.

– Våra företag och politiker måste få upp ögonen för det här, även om man tycker att de borde fått det för längesedan. Sen får man se i vilken omfattning och storlek det blir, säger han.

Attitydförändring
Calle Svartvik har tidigare varit positiv till Arla, men den uppfattningen har förändrats under de senaste åren.

– Man undrar ju om Arla verkligen är det bästa för just oss. De mindre mejerierna ligger ganska så mycket högre i pris. Arla säger att de ska höja priset, men vi tycker inte att det händer så mycket.

Låga priser dödar marknaden
Under hösten larmrapporter, om hur de rekordlåga mjölkpriserna hotar svensk mjölkproduktion, avlöst varandra. Med låga priser blir det svårt för bönder, som satsat pengar på nya anläggningar, att betala räntor på sin lån. Mer än var tredje mjölkbonde har lagt ner de senaste fem åren. De 30 öre som mjölkbönderna nu vill ha per liter mjölk skulle göra stor skillnad för Calle Svartvik.

– Jag producerar ungefär 200 miljoner liter, då blir varje höjd tioöring värd 200 000 kronor. Så 30 öre skulle innebära 600 000 kronor på ett år. Det är nästan två heltidsanställda.

Richard Hermansson
richard.hermansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista