Svenska mjölbönder vill ha bättre betalt för den vita drycken. Foto: Scanpix
Lantbruk

30 öre dyrare för en liter mjölk - helt okej enligt skaraborgarna

1:36 min

Svenska mjölkbönder kräver nu 30 öre mer per liter mjölk. P4 Skaraborg fångade upp ett knippe skaraborgare på stan, och de flesta vi träffar är beredda på att betala mer för mjölken.

Under onsdagen träffas mjölkbönder från hela landet i Jönköping för att diskutera priset på mjöl. Bönderna vill ha mer betalt av Arla för sin mjölk, och hotar med blockad om de inte får sin vilja igenom.

En av de mjölkkonsumenter som P4 Skaraborg träffar på stan är Jaroslav Polikarpov. Trots att han inte har någon koll på snittpriset för en liter mjölk tycker han inte det är för mycket begärt av bönderna att kräva bättre betalt.

– De jobbar väl rätt hårt för det här så de har nog rätt mycket utgifter som ska betalas, tänker Jaroslav om mjölkböndernas situation.

Cirka 8 kronor per liter
Enligt branschorganistationen Svensk mjölks statistik, framtagen av Statistiska centralbyrån, låg konsumentpriset på en liter mjölk mellan 8,01 och 8,62 kronor under 2011. Priset skiljer sig beroende på hur fet mjölk man köper, den "röda mjölken" på 3 procents fetthalt är något dyrare.

Väljer man den ekologiska mjölken får man räkna med ett dyrare snittpris. 2011 låt konsumentpriset för en liter ekologisk mjölk med 1,5 procents fetthalt på 10 kronor och 20 öre. Skaraborgaren Jocke har inga problem med att eventuellt tvingas betala mer i framtiden.

– Jag betalar gärna en femtioöring mer per liter, det är helt okej, säger han när P4 Skaraborg undersöker saken på stan. 

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista