Foto: Marthina Stäpel/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Mer och bättre sperma från Skara

1:42 min

Tjursperma från Skara gör succé världen över och ger upphov till mängder av nya mjölkkor. Det kommer att bli mer av den varan. Företaget expanderar.

Företaget Viking Genetics är ett av företagen i Skaraborg som har en positiv utveckling och växer.

Nu väljer man att koncentrera sin produktion till Skara. På onsdagen invigdes ett nytt stall. Det går bra nu, konstaterar man.

– Vi har en tjur här som är far till 160 000 döttrar runt om i världen. Det måste väl vara något slag rekord, berättar Camilla Rosman som är ansvarig för svensk avel av rasen Holstein.

Exporterar till 50 länder
En bra tjur ger många bra mjölkkor och tjursperman från Skara går på export till 50 länder världen över.

Med hjälp av ny teknik går det att med ett blodprov på ett tidigt stadium avgöra om en kalv har potential att bli en bra tjur eller inte. Detta gör att företaget i Skara kan koncentrera sig på rätt tjurar från början.

Det är också anledningen till att Viking Genetics lägger ned sin produktion i Falkenberg och i stället koncentrerar sig till anläggningen i Skara.

– Vi får en mycket större produktion och har även nyanställt i labbet, eftersom det blir mer att analysera.

Lysande affärer med sperma
Det nya stallet ger en totalkapacitet på 350-400 tjurar. Så mitt i varselvågen så finns det alltså företag i Skaraborg som upplever goda tider.

Även om svensk mjölkindustri har det tufft i nuläget, så kommer behovet av bra mjölkor fortleva, menar platschefen i Skara, Stefan Lundqvist.

– Bra individer kommer även fortsättningsvis komma härifrån, det kan jag garantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista