Ann-Marie Widegren (M) Foto: Rebecca Sutton P4 Skaraborg Sveriges Radio
Götene

Tung vecka för Götenes kommunpolitiker

"Det har varit psykiskt jobbigt"
1:44 min

Det har gått en vecka sedan SVT:s Uppdrag Granskning sände sitt uppmärksammade reportage om Medeltidens värld i Götene. Och det har varit tunga dagar för kommunens politiker, berättar kommunstyrelsens andre vice ordförande Ann-Marie Widegren (M).

Götenes kommunstyrelses andre vice ordförande Ann-Marie Widegren (M) är en av de politiker i Götene som fått ta emot den massiva kritik som riktats mot kommunledningen.

– Det har varit psykiskt jobbigt. Det tror jag alla politiker känner, vare sig de är heltidspolitiker eller fritidspolitiker.

Jobbigt med UG:s skildring
Det allra jobbigaste har varit hur turerna kring Medeltidens Värld skildrats i programmet, menar hon.

– Bilden är inte riktigt helt sann i tv, för då hade det inte blivit ett intressant program. Man skulle gärna vilja förklara vissa saker, men jag tycker att vi ska lägga det här bakom oss, ta lärdom av det och gå vidare.

Men med Äventyrslandet fortfarande i sin ägo och med krossat förtroende från kommuninvånarna kan det blir svårt att gå vidare.

Lång tid att reparera skadan
Men Ann-Marie Widegren är beredd att göra ett försök.

– Det gäller for oss politiker att arbeta upp förtroendet igen... Det gör vi inte varken på en dag eller en eftermiddag. Det tar flera, flera år.

Mer konkret vad som kommer att krävas av kommunpolikerna kan Ann-Marie Widegren inte säga på rak arm.

– Det kan inte jag svara på. Men att utse en syndabock - löser det det hela? Jag är tveksam.

Manifestation på måndag
På måndag arrangeras en manifestation i Götene i samband med kommunfullmäktiges sammanträde. Det är Ann-Marie Widegren positiv till.

– Jag tycker att det är bra. Invånarna tar sin demokratiska rättighet att demonstrera. Resultatet kanske blir att vi får fler invånare som engagerar sig politiskt i de partier som finns, eller bildar nya.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".