Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Falköping

HD prövar straffet för våldtäktsdömd man

1:08 min

Högsta domstolen kommer att pröva om straffet för kort för en man från Falköping som dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt mot ett barn.

Händelserna inträffade i slutet av 90-talet, flickan var i sexårsåldern och utsattes för fullbordade våldtäkter av sin styvfar i familjens hem, vid minst två tillfällen.

Flickan polisanmälde det först i vuxen ålder och mannen, som nu är i 40-årsåldern, ska då ha erkänt för flera personer som också vittnade i rättegången i Tingsrätten.

Tingsrätten bedömde då att han var skyldig till grov våldtäkt, och slog fast att straffvärdet för brottet var fängelse i fem år. Men eftersom det gått lång tid sedan det inträffade så sänktes straffet med sex månader och mannen dömdes till fyra och ett halvt års fängelse. Hovrätten gjorde senare samma bedömning.

Till högsta instans
N har det hela gått vidare till högsta instans, och det handlar om själva påföljden. Frågan som Högsta domstolen nu väljer att pröva är om det var rimligt att styvpappan fick ett kortare straff på grund av att det gått så många år sedan det hände.

Riksåkagaren menar att det inte var rimligt att tilldela honom ett kortare fängelsestraff med detta som grund, utan hänvisar till att det fanns anledningar till att flickan inte vågade anmäla övergreppen tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista