Curt Linusson, här vid en demonstration mot bygget av en moské i Skövde 2003. Foto: Johan Främst / Scanpix
Lidköping

Curt Linusson nära fullmäktige - högerextremist oroar i Lidköping

1:26 min

Curt Linusson, högerextrem politiker med nazistsympatier, ser ut att få politiskt utrymme i Lidköping. Nyheten upprör Lidköpingsbor i dag.

Curt Linusson, medlem i Svenskarnas parti, kommer med störst med största sannolikhet ta plats i Lidköpings kommunfullmäktige.

Flera Lidköpingsbor som P4 Skaraborg möter under torsdagen känner sig oroliga för att högerextremisten nu kan få en plats i politikens finrum.

– Jag tycker inte att detta är bra. Man vet inte vad han kan ställa till med. Folk är oroliga. Jag gillar det inte. Det var ju på så lösa grunder han kommit in! Det räcker tydligen med några röster, säger en av de Lidköpingsbor som P4 Skaraborg träffar under torsdagen.

SD-stol som lämnas
Sverigedemokraten Michael Wallin lämnar sin plats i Lidköpings kommunfullmäktige. Eftersom ungefär sex röstande personer skrev Curt Linusson på sin valsedel 2010 kommer detta nu troligtvis generera att han tar över den SD-stolen i fullmäktige.

– Det verkar som att det var fler (som skrev Curt Linusson på SD-sedeln, reds.anm.) än på de som stod på tur i alla fall. Det var inte många, men jag behöver inte gå in på någon exakt summa tycker jag, säger Linusson till P4 Skaraborg.

Trots att Linusson inte är Sverigedemokrat väntas han nu ta plats på högsta ort inom politiken i Lidköping. Han tillhör det högerextrema Svenskarnas parti, ett parti som ser sig som konkurrenter till Sverigedemokraterna. SD vill inte företräda Curt Linusson, och Linusson själv vill inte företräda SD.

– De är snäppet vekare i flyktingfrågan än vad exempelvis Svenskarnas parti är. Sverigedemokraterna menar ju att man ska ha en öppen svenskhet. Det vill säga att om man kommer hit och är här några månader, äter grynkorv och så vidare, då är man svensk. Det menar vi är en förbannad lögn, säger Curt Linusson till P4 Skaraborg

Vilken politik kommer du att driva i fullmäktige?

– Jag kommer att driva de frågor som ligger Svenskarnas parti varmt om hjärtat, till exempel svenska jobb till svenska arbetare.

Curt Linusson har tidigare varit aktiv i Nationalsocialistisk front och senare alltså främlingsfientliga Svenskarnas parti. Han är dömd till fängelse för hets mot folkgrupp 2004, då han bar armbindel med hakkors då han talade på en fest utanför Trollhättan, 2004. I dag vill han inte sätta etiketten högerextremist eller nynazist på sig själv.

– Det är ganska många år tillbaka och jag sätter etiketten nationalist i Svenskarnas parti, säger Linusson.

Det är åtta år sedan du dömdes för hets mot folkgrupp.

– Mmm, det hinner hända mycket vet du.

På vilket sätt har du blivit annorlunda?

– Det finns ingen anledning att titta tillbaka på 30- och 40-talet. Man måste se framåt och få nationalismen modern.

Vilken syn har du i dag på Adolf Hitler?

– En historisk person, säger Curt Linusson till P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista