Ett förslag på åtgärd är att de varslade ska utbilda sig inom olika bristyrken. Foto: vanerply.se
Gullspång

Vänerplyvarsel var ingen överraskning för kommunen

"Man måste ju se ett ljus i tunneln"
2:34 min

Beskedet om att Moelven Vänerply i Gullspång varslar 50 anställda kom inte helt oväntat för kommunledningen. Och därför är kommunen hoppfull inför hanteringen av de varslade.

Redan i somras fick man indikationer om att ett varsel var på gång - något som gjorde att man genast kunde börja planera för de kommande uppsägningarna. Det berättar näringslivschefen Fredrik Tidholm.

– Då sammanställde jag den här gruppen som jag kallar för Varselgruppen 1.0. Den består av tio till tolv personer. Och vi ska, nu i december, träffa Moelven och gå igenom nuläget och snickra ihop ett varselprogram. Så när varslen löper ut till uppsägning så ska vi ha en ryggsäck som är såpass full att den i stort sätt inte går att stänga, säger Fredrik Tidholm.

Utbildning inom bristyrken
Exakt vad den här ryggsäcken med åtgärder kommer att innehålla kan näringslivschefen Fredrik Tidholm än så länge inte svara på – mer än att det till exempel handlar om förslag på hur de uppsagda ska kunna utbilda sig inom andra yrken, inte minst olika bristyrken.

Blir en stor utmaning
I den varselgrupp som har satts samman ingår bland annat arbetsförmedlingen, Nyföretagarcentrum, ortens lärcentrum och skaraborgs kommunalförbund – och enligt näringslivschefen så är alla inblandade hundra procent inställda på att de som sägs upp på olika sätt ska få hjälp att ta sig ut ur den arbetslöshet som väntar. Men samtidigt så är Fredrik Tidholm medveten om att man har ett tufft jobb framför sig.

– Som ni vet är det inte lätt att hitta jobb i en komun som redan har svårt med det. Men jag ser en oerhörd möjlighet i att i så här god tid kunna skapa olika omställnings- och utbildningsprogram. Vi ska göra allt vi kan för att hitta de jobb som finns. Det kanske inte bara handlar om att titta kommunalt, utan kanske också regionalt och nationellt, förklarar han.

Måste vara positiv
Även politikern Roland Karlsson, som är vice ordförande i kommunstyrelsen, betonar att det här varslet är mycket allvarligt och det största som han har upplevt – så vill han också han tänka positivt och tro att man verkligen kommer att kunna hjälpa de som sägs upp.

– Det kanske kan komma något positivt ur en sådan här sak. Några kanske utbildar sig, läser vidare eller startar eget. Man måste ju se möjligheter, ett ljus i tunneln någonstans, summerar Roland Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".