Leif Walterum är inte positiv till uranbrytning i Västgötabergen. Foto: Julia Peric P4 Skaraborg Sveriges Radio
URAN

Kommuner går samman mot uranbrytning i Västgötabergen

Nu stärker Skövde kommun sitt samarbete med andra kommuner för att sätta stopp för letandet efter uran i Västgötabergen. Redan nu samarbetar kommuner i Skaraborg emot projekteringen som bland annat företaget Continental Precious Minerals bedriver. Men nu ska band knytas med ett flertal andra kommuner i norra Sverige som är i liknande situation.

– Det är nödvändigt att utveckla ett samarbetet med kommuner kring Storsjön. Vi har en väldigt unik situation. det är ett sätt att påverka regering, riksdag, departemant och de sökande bolagen på olika sätt. Vi måste stötta varandra på olika sätt. Sveriges kommunelr och landsting är en viktig part och måste också med på den här banan. Det är viktigt om vi ska få till stånd förändring och kunna stoppa exploatörer i våra områden.

Vidgar vyerna
Östersund, Berg, Krokom och Åre är kommuner som nu ska samarbeta med dom Skaraborgska kommunerna emot dom planer som finns på uranbrytning. Och runt om i Sverige kan man nu se ett ökat motstånd bland dom som inte vill ha en utökning av gruvdriften, på Gotland har protesterna varit omfattande mot kalkbrytningen i Ojnareskogen och så sent som i helgen samlades över 500 personer i Stockholm för att protestera mot den svenska gruvexpansionen. Samarbete och nätverkande beskrivs av aktiva demonstranter som avgörande för att kunna påverka utvecklingen och nu ska alltså även kommunerna fördjupa samarbetet då Leif Walterum tror att det i framtiden kommer bli än vanligare att företag vill leta efter mineraler i Sverige.

– Vi ser ett ökat tryck på Sverige och det händer oerhört mycket uppe i norr. Jag tror vi kommer se fler som kommer att vända sig hit för att titta efter de fynd som finns här, säger han.

Uran i fokus
Och fokus för företagens letande är uranet. I alla fall för Continental Precious Minerals, det företag som nu försöker få rättigheter att dra igång medletande efter uran på Billingen. Oron inför uranbrytning har sedan många år varit omfattande bland markägare och rädslan för vad en gruvdrift kan innebära för miljön har nu blivit än mer aktuell i samband med ett stort gruvläckage i Talvivaara-gruvan i östra Finland. Flera hundra miljoner liter avfallsvatten med tungmetaller har läckt ut från en av gruvans bassänger och avfallsvattnet innehåller även just uran. Den metod som används vid Talvivaaragruvan är att det skiffer som bryts finkrossas för att sedan lakas ut på användbara mineraler. Och det som händer i Finland är något som även skulle kunna hända här om uranbrytning blir verklighet, säger Leif Walterum.

– Det som är intressant är att Continental Precious Minerals har pekat på att det är just den metoden man skulle vilja använda för att utvinna uran både i Västgötabergen och i Storsjöbygden. Vi har hela tiden sagt att konsekvenserna skulle bli förödande miljön och grundvattnet. Nu ser vi vad konsekvenserna blir, uppe i Talvivaaragruvan, när man använder sig utav den metoden. Och då sker det i ett område där man är betydligt mer glesbefolkade än vad vi är, säger Leif Walterum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista